Woensdag 9 september thema-avond Voeding in Barneveld voor legpluimveehouders
'Voer heeft meer invloed op levensduur leghennen dan wordt gedacht'
„Vitamines hebben een grote invloed op botsterkte en eischaalkwaliteit. Soms zorgt toevoegen van een bepaald type vitamine D ervoor dat een leghennenhouder zijn hennen een paar weken langer aan kan houden doordat de eischaalkwaliteit ook in de eindfase nog op peil blijft en de uitval relatief laag blijft omdat de botten van de hennen nog sterk zijn”, noemt Van Den Brink een voorbeeld.
„Indien de resultaten van een koppel leghennen achterblijven, analyseren we bij Twilmij wat hiervan de oorzaken waren”, vertelt hij. De premixenleverancier analyseert regelmatig de gegevens van diverse koppels uit Nederland en het buitenland.
Presentatie op Pluimveeweb thema-avond
De ervaren pluimveenutritionist houdt woensdagavond 9 september een presentatie voor legpluimveehouders tijdens de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Barneveld. Tijdens zijn presentatie stipt hij diverse aspecten aan die van belang zijn om hennen lang aan te kunnen houden en gaat hij uitgebreid in op de effecten van voerkwaliteit.
„De gevolgen van verenpikkerij zijn bij onbehandelde hennen veel groter. Wacht niet een paar dagen of een week maar schakel dezelfde dag nog met je voeradviseur of nutritionist indien je pikkerij ziet”, adviseert Van den Brink legpluimveehouders. „Kleine aanpassingen in het voer kunnen een positief effect hebben op de darmgezondheid waardoor de stress bij leghennen kan afnemen en de pikkerij kan verdwijnen.”
Tenenpikkerij
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gistproducten de gevolgen van E. Coli bij leghennen kunnen verminderen. Van den Brink presenteert de resultaten van die proef. Hij gaat ook in op de vraag of je met voeding nog iets kunt doen tegen tenenpikkerij dat vooral bij witte hennen voorkomt.
„Om hennen lang aan te houden zijn een aantal aspecten van belang. Als eerste moet je verenpikkerij voorkomen en in geval van verenpikkerij zo snel mogelijk schakelen door bijvoorbeeld kleine aanpassingen in het voer. Daarnaast zijn bevedering, botsterkte en eischaalkwaliteit ook van belang. Op al deze aspecten heeft voerkwaliteit een grote invloed”, stelt Van den Brink. Benieuwd naar zijn hele verhaal over de invloed van voerkwaliteit op de levensduur van leghennen? Bezoek dan de Pluimveeweb thema-avond Voeding woensdagavond 9 september in Barneveld.
Na de presentatie van Marien van den Brink is het de beurt aan Alex Visch. „De voerprijs per 100 kilo moet niet leidend zijn bij de aankoop van voer. Het gaat om het eindresultaat. In ons geval zo veel mogelijk kilogrammen eieren rapen met zo laag mogelijk kosten”, zegt Visch. De leghennenhouder, die zelf maalt en mengt, presenteert op de thema-avond zijn visie op voeding van leghennen.
Avondprogramma:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door pluimveenutritionist Marien van den Brink over de invloed van voerkwaliteit op de levensduur van leghennen
20.15 uur: Presentatie door leghennenhouder Alex Visch
21.00 uur: Themacarrousel
22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders is woensdagavond 9 september bij Aeres MBO Barneveld, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Twilmij