Vleesconsumptie stijgt komende jaren met 12 procent
Twee factoren zullen de vleesconsumptie de komende jaren stimuleren, stellen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO). Lage voerkosten zullen de vee- en pluimveehouderij lucratiever maken. Tegelijkertijd zullen consumenten in middeninkomens-landen hun extra inkomen gebruiken om hun voedselpatroon om te vormen van basisproducten naar producten met een hogere waarde, zoals vlees.
De vleesconsumptie in ontwikkelingslanden, met name in Azië en Afrika, zou vijf keer sneller stijgen dan in ontwikkelde landen. Momenteel is de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking laag in ontwikkelingslanden, maar bijna verzadigd in de ontwikkelde wereld.
Toename
De consumptie van pluimveevlees zal naar verwachting wereldwijd toenemen tot 145 miljoen ton (tegen 2029). De consumptie van varkensvlees zou de komende 10 jaar stijgen tot 127 miljoen ton en goed zijn voor 28 procent van de wereldwijde toename van de vleesconsumptie. De consumptie van rundvlees zou naar verwachting groeien tot 76 miljoen ton in 2029 en 16 procent van de wereldwijde groei leveren. Het verbruik van schapenvlees zou met 2 miljoen ton toenemen en 6 procent van het extra verbruik uitmaken.
Hoewel de vraag naar vlees sterk is in ontwikkelingslanden zijn er ook potentiële beperkingen. Verwacht wordt dat milieu- en gezondheidsproblemen in landen met hoge inkomens tot een overgang van dierlijke eiwitten naar alternatieve bronnen zullen leiden, maar ook vervanging van rood vlees, met name rundvlees, door gevogelte en vis, aldus de OESO en FAO.