'Kopen slachterij Frisia risicovolle investering voor vleeskuikenhouders'
'Gezamenlijke voerinkoop levert meer voordelen op'
De directie van CFG Frisia (Frisia) informeerde maandag 14 juli het personeel in Haulerwijk (FR) over het voornemen om de slachterij Frisia in Haulerwijk per 1 oktober 2020 te sluiten. Een vleeskuikenhouder stelde vervolgens voor om de slachterij samen met bijvoorbeeld vijftig vleeskuikenhouders op te kopen en als coöperatie te exploiteren. Jan Verhoijsen vindt het geen slecht idee. De vakgroepvoorzitter vleeskuikens van LTO/NOP is benieuwd naar het draagvlak hiervoor onder vleeskuikenhouders.
Schieven is minder enthousiast dan Verhoijsen. „Gezamenlijk voer inkopen levert meer financiële voordelen op”, denkt Schieven. „Indien je als slachterij alleen vleeskuikens slacht neem je een risico waarbij de marge relatief klein is. De winst zit in het opwaarderen van het product. Je moet gebruiksklare kipproducten kunnen leveren en de vierkantsverwaarding optimaliseren”, zegt Schieven. „Vrijwel alle slachterijen hebben plannen om kip te verwerken of doen dit al”, duidt hij.
Gespreide afzet
Met bijvoorbeeld vijftig vleeskuikenhouders slachterij Frisia kopen, vindt Schieven een risicovolle investering. „Je moet eerst de afzet goed regelen”, zegt Schieven. „Het beste is een gespreide afzet naar meerdere afnemers zodat je niet direct in de problemen komt indien één afnemer zijn contract opzegt. Maar zeker in de huidige markt waarin zowel de vleeskuikenprijzen als prijzen voor geslacht product laag zijn, is dit lastig. Helemaal als nieuwkomer. Andere (Nederlandse) slachterijen hebben al een reputatie opgebouwd waarvan afnemers weten dat het goed zit met de kwaliteit. Als nieuwkomer moet je jezelf vaak extra bewijzen. Dit kan ertoe leiden dat afnemers aanvankelijk minder hoge prijzen willen betalen voor je product.”
De slachterij kopen om kuikens voor een eigen concept te slachten, vindt Schieven minder risicovol. „Bij een goedlopend concept is de afzet verzekerd. Dat de slachterij dan niet op volle capaciteit draait, moet je dan voor lief nemen. Met het personeel moeten dan goede afspraken worden gemaakt over de werktijden.”
Zelf voer maken
Volgens Schieven levert met 50 vleeskuikenhouders gezamenlijk voer maken of voer inkopen meer rendement op. „Ik ben al jaren actief in de sector, in de tussentijd zijn er regelmatig voerfabrikanten gefuseerd, maar ik heb nog nooit een voerfabriek failliet zien gaan.” Dit laat volgens Schieven zien dat voerfabrieken verdienen aan het maken van voer. „Met een goede inkoper en nutritionist ben je een heel eind. Daarnaast kun je nog een adviseur in dienst nemen die de bedrijven bezoekt, maar dat is niet perse nodig. Bovendien hoef je geen winstmarge op het voer te rekenen. Stel dat je één of twee euro per 100 kilo bespaart op voerkosten dan zijn dit aanzienlijke bedragen”, duidt Schieven.
Verrast
Vleeskuikenhouders reageren wisselend op de suggestie om Frisia met bijvoorbeeld vijftig vleeskuikenhouders over te nemen. Dat blijkt uit een rondgang van Pluimveeweb.nl. Sommigen zien kansen anderen zeggen ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Een aantal vleeskuikenhouders is verrast dat Frisia haar deuren sluit. „Frisia belde ons de afgelopen tijd vrijwel na iedere ronde op met de vraag of ze onze kuikens konden slachten omdat ze plannen hadden de slachtcapaciteit uit te breiden”, zegt een vleeskuikenhouder.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing