Video: Vleeskuiken proefstal zorgt voor betere financiële en gezondheidsresultaten
Vleeskuiken proefstal verbetert dierprestaties
‘We zijn een kennis gedreven bedrijf en willen graag voorop lopen met innovaties. Door onze vleeskuikenproefstal hebben we de mogelijkheid om ‘out of the box’ te denken en ideeën uit het veld direct uit te proberen. Met deze inzichten kunnen we de dierprestaties bij onze klanten verbeteren’, vertelt Iris Zweekhorst.
Gunstigere voederconversie
De resultaten van dit onderzoek met insectenolie in het voer hebben laten zien dat kuikens net zo goed presteren als standaard voer met soja-olie of palmpitolie als grondstof. Insectenolie heeft door het vetzuurpatroon mogelijk een positief effect op de darmgezondheid. Zodra insecteneiwitten wettelijk zijn toegestaan kunnen we deze, dankzij ons onderzoek, direct implementeren.’
‘We hebben zoveel ideeën voor onderzoeken dat onze planning in de komende twee jaren helemaal vol zit. Gelukkig zijn we wel flexibel in de uitvoering van deze planning. Mocht er een nieuw idee komen met meer prioriteit, dan wordt er gewoon geschoven.’
Gericht op de praktijk
‘De onderzoeken in de stal, zes rondes per jaar, zijn praktisch ingesteld met een wetenschappelijk karakter. In tegenstelling tot een praktijkproef kunnen we hier proeven herhalen en toevalligheden uitsluiten. We noteren standaard de gewichten, dagelijkse groei, leeftijd, voeropname, strooiselkwaliteit en we beoordelen de voetzoollaesies.’
Nieuwe grondstoffen en toevoegingen
Naast nieuwe nieuwe voertoevoegingen en grondstoffen getest worden ook nieuwe rassen onder de loep genomen. Veelbelovende kuikenlijnen kunnen we via dit praktijkonderzoek snel op hun waarde beoordelen. Ook kunnen externe bedrijven een verzoek indienen om samen in het PRC een proef op te zetten. De kennis en ervaring die dit oplevert, zorgt voor een win-winsituatie.
Praktijkbedrijf
De proefafdeling is ingericht met 36 hokjes, waarin per hokje 22 tot 24 kuikens kunnen worden gehouden. Dit aantal hokjes is nodig om voldoende herhalingen voor een verantwoord onderzoeksresultaat te krijgen. Het uitvoeren van onderzoek in deze vleeskuikenstal zorgt ervoor dat de resultaten goed implementeerbaar zijn in de dagelijke praktijk. Het proefbedrijf ligt op korte afstand van onze productielocatie. Er bevinden zich geen andere pluimveebedrijven in de directe omgeving. Met ons eigen onderzoekscentrum kunnen we snel proeven opzetten, zodat we direct kunnen inspelen op vragen uit de markt.
Direct implementeren
Iris is een van de nutritionisten van Coppens Diervoeding die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek in de vleeskuikenproefstal in Vlierden. Iris: ‘De proefstal is een wezenlijk onderdeel van ons bedrijf. Onze kracht zit mede in het feit dat wij een eigen proefstal hebben. Wij hebben de flexibiliteit om een probleem direct te onderzoeken en om nieuwe voersoorten en strategieën uit te testen. Hierbij kunnen we onderzoeken uitvoeren zonder dat er commerciële belangen bij gemoeid zijn. We onderzoeken dus eerst op voorhand een innovatief voerconcept in onze proefstal. Daarmee bepalen we of een concept of grondstof ook voor onze klanten geschikt is. Vervolgens zetten we het nieuwe voer in op een of twee praktijkbedrijven voordat we het volledig uitrollen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van insectenolie als grondstof in het voer.
Innovatieteam
Ons Innovatieteam voert in nauwe samenwerking met de diernutritionisten meerdere keren per jaar onderzoeken uit in het Poultry Research Centre. Alle voeders worden vooraf gecontroleerd middels een NIR-analyse. Na een proef worden alle gegevens verzameld en zorgt het Innovatieteam voor een statistische analyse en rapportage. De bevindingen worden vervolgens beoordeeld door onze pluimveepecialisten. De resultaten worden onze diernutritionisten geïmplementeerd in ons assortiment vleeskuikenvoeders en adviesprogramma’s.
Behoeften pluimveehouders staan centraal
De wensen van onze klanten staan centraal. We willen aansluiten op hun specifieke doelen en bedrijfsomstandigheden zodat we hun wensen optimaal in kunnen vullen. Dat doen we door onze voeders en managementadviezen op maat aan te bieden.
Naast het Poultry Research Centre hebben we ook nog Research Centra voor vleesvarkens en biggen.