Vakgroepvoorzitter vindt overname Frisia door vijftig vleeskuikenhouders goed idee
'Benieuwd naar draagvlak onder vleeskuikenhouders om Frisia over te nemen'
De directie van CFG Frisia (Frisia) informeerde maandag 14 juli het personeel in Haulerwijk (FR) over het voornemen om de slachterij Frisia in Haulerwijk per 1 oktober 2020 te sluiten. Een vleeskuikenhouder stelde vervolgens voor om de slachterij samen met bijvoorbeeld vijftig vleeskuikenhouders op te kopen en als coöperatie te exploiteren.
Verhoijsen vindt dit geen slecht idee. „Retailers hebben de macht in de keten. Zij hebben tijdens corona fors meer kip verkocht en hier flink aan verdiend. De andere partijen in de keten profiteren hier onvoldoende van in de vorm van hogere prijzen. De huidige marge voor vleeskuikenhouders is gezien de risico’s veel te laag, ook voor vleeskuikenhouders met trager groeiende kuikens. Door met vijftig vleeskuikenhouders gezamenlijk slachterij Frisia over te nemen zouden we wellicht meer nacht naar ons toe kunnen trekken en hogere prijzen kunnen beuren.”
Draagvlak
Verhoijsen is allereerst benieuwd naar het draagvlak hiervoor onder vleeskuikenhouders. „50.000 euro in een slachterij investeren kunnen veel vleeskuikenhouders wel. Indien vijftig vleeskuikenhouders dat doen, heb je 2,5 miljoen euro. Er moet echter wel een goed management op. Dat bepaalt uiteindelijk of het een succes wordt."
De vakgroepvoorzitter vindt het altijd confronterend als een bedrijf moet sluiten. „De wereldwijde vraag naar kip is gewoon goed en trekt wel weer aan. Dus voor de lange termijn zijn de vooruitzichten goed. Maar dat er wekelijks 550.000 vleeskuikens minder geslacht worden in ons land is niet niks. Op korte termijn zorgt het niet voor hogere vleeskuikenprijzen indien Frisia daadwerkelijk op 1 oktober haar deuren sluit.” Eigenaar Edwin Kuijpers van CFG en Frisia wil behoudens het persbericht niet reageren. Zelfs de vraag of hij openstaat om Frisia te verkopen aan een andere partij wil hij niet beantwoorden.
‘Huidige vleeskuikenprijzen veel te laag’
De huidige vleeskuikenprijzen zijn veel te laag, weet Verhoijsen. „Je kunt proberen je technische resultaten te verbeteren, maar de meerverdiensten daarvan zijn gering. De invloed van de uitbetalingsprijs op je verdiensten is veel groter, zo niet bepalend.” De ABC-prijs daalde met 0,86 naar 0,78 en ligt nu op 0,81, vijf cent lager dan begin april. De VCN daalde van 5,25 cent van 0,76 eind maart naar 0,7075 nu. „Op een gemiddeld bedrijf met 100.000 vleeskuikens van gemiddeld 2,5 kilo ontvangt een vleeskuikenhouder 12.500 euro minder per ronde. Bij zeven ronden per jaar praat je over 87.500 euro. Dat gaat om aanzienlijke bedragen”, rekent Verhoijsen voor.
'Verbiedt Braziliaanse import'
Verhoijsen pleit voor een importverbod op Braziliaanse kip in de EU nadat onlangs bekend werd dat er wederom is gefraudeerd door Braziliaanse pluimveeproducenten door laboratoriumuitslagen van salmonella veelvuldig te vervalsen. „Hier worden de regels continue aangescherpt en Brazilië krijgt zelfs een groter exportquotum voor kip naar de EU hoewel ze frauderen. Dat is niet uit te leggen.” Verhoijsen wil dit aankaarten in Brussel.