'Minder wooden breast met vroege voeding'
Dat kwam vorige week naar voren tijdens een studie-avond van het Gezondheidscentrum voor Pluimvee (GvP) in Emmen. In de afgelopen maanden was er sprake van een verhoogde afkeur ten gevolge van wooden breast en rugspierontstekingen. Daarom organiseerde het GvP in Emmen onlangs een studie-avond over dit onderwerp. Tijdens de studie-avond zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen besproken. Uit recent onderzoek blijkt volgens het GvP dat er meer mogelijkheden zijn om met managementmaatregelen het probleem te voorkomen, dan aanvankelijk werd gedacht.
Oorzaak
„De aandoening wordt veroorzaakt door een verstoring in de stofwisseling van de spiervezel”, zegt pluimveedierenarts Gerwin Bouwhuis van GvP. „In een stabiele situatie is er sprake van voldoende aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen, voldoende afvoer van kooldioxide en afvalstoffen en wordt eventuele spierschade op een natuurlijke manier hersteld. De schade aan de spiervezels ontstaat net zoals bij mensen door overmatige activiteit, waardoor de warmteproductie in de spier toeneemt.”
‘Witte spiervezels’
„Uit onderzoek blijkt dat bepaalde spiergroepen gevoeliger zijn voor spierschade dan andere spieren. Dit zijn vooral de grote en kleine borstspier en de rugspieren die de vleugel laten bewegen. De spieren van de vleugel bestaan uit zogenaamd ‘witte spiervezels’, die slechts gedurende een korte periode krachtige bewegingen kunnen maken. Dit in tegenstelling tot de pootspieren die bestaan uit ‘rode spiervezels’ en die langdurig gebruikt kunnen worden zonder te ‘verzuren’”, legt Bouwhuis uit.
Satellietcellen
Het lichaam is in staat de beschadigde spiervezels te herstellen met behulp van zogenaamde satellietcellen. Deze satellietcellen bevinden zich in de spierbundels, maar zijn gevoelig voor warmte, weet Bouwhuis. „Een te hoge temperatuur tijdens het broedproces, tijdens het kuikentransport en in de eerste veertien levensdagen (de periode dat de spieren zich ontwikkelen) is daarom een risico voor het optreden van bovengenoemde spieraandoeningen”, verklaart de pluimveedierenarts.
Preventieve maatregelen
Uit onderzoek blijkt dat preventieve maatregelen het optreden van ‘wooden breast’ kunnen verminderen. Uit bovenstaande blijkt dat een te hoge temperatuur tijdens het broedproces, het kuikentransport en de eerste twee levensweken vermeden moeten worden. Verder blijkt dat vroege voeding (‘early feeding’ en ‘on farm hatching’) zorgt voor een betere ontwikkeling van de spieren, waardoor ‘wooden breast’ minder voorkomt.
„Ook kan de toevoeging van antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en selenium helpen om spierschade te verminderen. Daarnaast wordt geadviseerd om een hoge lichtintensiteit te voorkomen, omdat de dieren hierdoor (te) actief worden en hun vleugels overmatig gaan gebruiken. Dit zelfde geldt overigens voor de dag na het uitladen, waarbij overmatige activiteit ten gevolge van de vrijgekomen ruimte het optreden van rugspierontsteking in de hand kan werken”, verklaart Bouwhuis.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Kees Koolen Agrio archief
Bron: Gezondheidscentrum voor Pluimvee