Hitte moet geen stress opleveren
Dat zegt Rozan van Rossum, themaspecialist Gezonde Dieren LTO en lid van de projectgroep. Het project Hitteplan 3.0. is in november 2019 opgestart na de extreem warme zomer van 2019 en de daarop volgende Kamervragen.
Temperature Humidity Index
De primaire bedrijven hebben zich verenigd in een initiatief van LTO en GD dat bezig is om samen met faculteit Diergeneeskunde de Temperature Humidity Index, THI, te koppelen aan wetenschappelijk onderbouwde adviezen. „De adviezen zijn opgehaald bij veehouders, adviseurs en dierenartsen. We werken nu aan de wetenschappelijke onderbouwing. Het doel is de bouw van een website waar je de THI kunt uitlezen op een weerstation in jouw buurt, of je eigen data, temperatuur en luchtvochtigheid, uit de stal kunt invullen. De site geeft dan de THI tot 10 dagen vooruit en geeft aan welke maatregelen je kunt nemen”, legt Van Rossum uit. Per diersoort worden de waarden van de THI uitgewerkt en gekoppeld aan adviezen: ‘bij welke kleur doe je wat’, licht de specialist toe. LNV is enthousiast over het idee en ondersteunt waar mogelijk.
Projectfases
Het project is nu in de eerste fase. Vanaf november 2019 tot september 2020 wordt zoveel mogelijk informatie bij veehouders, dierenartsen en mengvoerbedrijven opgehaald om met projectteam te komen tot wetenschappelijk onderbouwde adviezen die op een site vermeld worden.
Fase 2 is de opzet van een platform hittestress waarin veehouders, periferie, dierenartsen, LNV, NVWA en Rendac deelnemen. Jaarlijks komen zijn september bijeen om de afgelopen zomer te evalueren en recente wetenschappelijke inzichten te delen en vast te leggen in een update van het hitteplan
Fase 3 is de uitrol van het project en de informatie voor het opzetten van sector en later bedrijfsprotocollen in samenwerking met de praktiserende partijen. „Zorgen dat iedereen weet dat het hitteplan bestaat, dat alle stakeholders weten waar je de informatie kunt vinden en ermee aan de slag gaan”, aldus van Rossum.
Tips pluimvee
Recent zijn de eerste, waardevolle tips zijn opgehaald en gedeeld. Als voorbereiding op de hitte is het goed om tijdig de ventilatie, klimaat- sensoren en alarmsystemen te controleren. Ook kan vooraf rekening gehouden worden met de bezetting, van bijvoorbeeld vleeskuikenkoppels in de zomerperiode. Kort voor de verwachte hitte en tijdens de warme dagen vermindert vitamine C in het drinkwater de hittestress. Stallen met uitloop kunnen zorgen voor schaduw. Dat kan op langere termijn via aanplanting of korte termijn acties zoals het plaatsen van schaduwdoeken.
Wetenschappelijke onderbouwing
„Het is noodzakelijk om adviezen wetenschappelijk, dus met een voldoende grote proefgroep en controlegroep, te onderbouwen. Wanneer je enkel afgaat op ervaring, ontkom je er niet aan dat de laatste bedrijven waar je een advies hebt gegeven, bepalen hoe je tegen de kwaliteit van dat advies aan kijkt. Iets dat de laatste keer niet goed heeft gewerkt, adviseer je niet snel weer. Terwijl er allerlei redenen voor kunnen zijn waarom het effect tegenviel terwijl het advies op zich wel juist was”, legt van Rossum uit.