Video: Vleeskuikenhouder gaat voor goed technisch resultaat
Dat zegt de 29-jarige vleeskuikenhouder die samen met zijn ouders 125.000 vleeskuikens in vier stallen houdt. „In de stal werken wij met de Fortica stalcomputer; het vernieuwde touch screen systeem van Hotraco. Die hebben we aangesloten op het Novus Farm Management systeem”, legt Mekkes uit.
Makkelijk overzicht
De vleeskuikenhouder is blij met het 24/7 toezicht. „Wanneer ik inlog zie ik het overzichtsscherm van mijn bedrijf. Nieuw is daar de status aan de hand van normen die je in de Fortica stalcomputer hebt ingevoerd; bijvoorbeeld de normwatergift is 100 ml met ingestelde de grenswaarden plus en min 10 procent. Zie ik in het ‘Home scherm’ bij wateropname 3/4 staan, dan betekent dat de wateropname van 3 van de 4 stallen tussen de 90 en 110 ml zit, maar 1 stal valt buiten die range. Dan ga je daar kijken naar de watervoorziening”, legt Geert Mekkes uit.
Elke locatie krijgt uiteindelijk een score tussen de 0 en 100 procent. Is de score 100 dan zitten alle managementparameters, water, voer, diergewicht, water/voer verhouding en leefbaarheid, binnen de norm die de vleeskuikenhouder heeft ingesteld. Hiermee heb je op een eenvoudige manier veel informatie.
De vleeskuikenhouder geeft aan dat je in één oogopslag het totaaloverzicht ziet. „Het scherm ‘Mijn boerderij’ met de resultaten kun je grotendeels zelf vormgeven. Voor klimaat vind ik bijvoorbeeld de temperatuur, RV en onderdruk belangrijk. Maar je kunt hier ook kiezen om bijvoorbeeld de CO2, NH3 of ventilatiepercentage te zien. Verder kun je realtime managementgegevens zien zoals diergewichten, water- en voeropname.”
Vergelijken en terugkijken
„Klik ik door, dan ga je steeds dieper in de informatie en kun je vergelijkingen maken tussen stallen, met vorige rondes en kun je alle gewilde schema’s en grafieken maken of terugzoeken wat er gebeurd is”, legt Mekkes uit. Als voorbeeld noemt hij het kenmerk de positie van de inlaatventielen. „Als een koppel geluid heeft, kun je controleren of ’s nachts de onderdruk wel op gewenst niveau gebleven is, of de inlaatventielen te ver los hebben gestaan waardoor het klimaat niet goed is geweest en de kuikens reageren. Zo kun je snel een probleem oplossen.”
Eindoverzicht
Na het afleveren, bij aangeven einde koppel, worden automatisch de voederconversie, groei en Production Efficiency Factor (PEF) berekend en overzichtelijk in een rapport weergegeven. „Zo heb je snel resultaat en kun je focussen op verbeterprocessen in de volgende ronde”, aldus de Drentse vleeskuikenhouder die technische resultaten verbeteren belangrijk vindt.
Eenvoudige bediening
Het managementprogramma is volgens Mekkes eenvoudig te bedienen. Standaard staan er analyses in die veel gebruikt worden voor vleeskuikenmanagement. De vleeskuikenhouder kan gemakkelijk zelf de gewenste schermen indelen met zaken die hij of zij belangrijk vindt. „Via de grote plus knop onder in het scherm voeg je gemakkelijk widgets toe voor een vergelijking, analyse of grafiek. Je bepaalt zelf hoe de schermen er uit zien en tot in welk detail je wilt werken”, zegt Mekkes. Nadelige invloeden worden door het grafisch weergeven van cijfers snel herkend en geanalyseerd en kunnen zodoende in de toekomst worden vermeden.
Bekijk hier de uitleg en ervaring van Geert Mekkes in het filmpje.