LTO/NOP niet blij met extra controle van sterftecijfers door NVWA
LTO/NOP ziet de maatregel, die geldt voor vleeskuikens boven de 33 kg/m², als een aanbeveling van de EU-commissie, in tegenstelling tot de overheid. „De overheid en vervolgens de NVWA verschuilen zich achter het feit dat het een verplichte richtlijn is. Het gevoel overheerst steeds meer dat de Nederlandse overheid alles uit de kast haalt om de sector in de breedste zin van het woord (gedeeltelijk) te saneren.”
Verontrustend
Verhoijsen had in oktober 2019 een gesprek met het ministerie van LNV over het omgaan met de sterfte op pluimveebedrijven. Naar aanleiding van die dialoog heeft hij later vragen gestuurd naar de minister. Zo was hij benieuwd hoe andere landen regelgeving rondom de dagelijkse mortaliteit aanpakken. „We kregen alleen maar wat te lezen over Frankrijk en Denemarken. Dat was het.” Frankrijk registreert alleen de eerst 10 dagen en de laatste 15 dagen het sterftecijfer. Denemarken doet dit wel dagelijks.
Daarnaast kreeg hij nog een antwoord van de minister wat hem verontrustte. „Namelijk dat daar waar pluimveehouders niet voldoen aan het aanleveren van de dagelijkse mortaliteit de minister de controlerende instanties (lees NVWA) nadrukkelijk de opdracht geeft om handhavend op te treden. Wat heeft overleg op het ministerie van LNV nog voor zin als hun reactie als een dictaat wordt opgelegd.”
Afhankelijk
Verhoijsen begrijpt de zorgen van de overheid wel over de uitval. „Wij willen als sector ook dat de uitval zo laag mogelijk is, maar zijn voor een groot deel afhankelijk van de kuiken en/of voerkwaliteit. Maar laat ons dan onze dieren verzorgen in plaats van onnodige administratie uitvoeren. De overheid heeft de buik vol van dat de administratieve lasten verminderd moeten worden. Nu krijgen we als vleeskuikenhouder alle ellende over ons heen in de vorm van boetes of het verminderen van het aantal kg/m² als het antibioticagebruik te hoog is, als het percentage vang-en laadletsel te hoog is of als de voetzoollaesies te hoog zijn. En dan nu weer als de gecumuleerde dagelijkse uitval boven een bepaald percentage uitkomt.” De sector is bezig met onderzoek om de problemen op te lossen en te minimaliseren. „En daarmee ook te voorkomen dat gekeken wordt in hoeverre boetes en/of kortingen terecht of onterecht op het bordje van de vleeskuikenhouder komen.”
Minder papier
De voorzitter van LTO ziet daarnaast ook liever minder papieren rompslomp. Hij vroeg de minister om een onderzoek naar de aanpak van andere landen, zodat er uiteindelijk op Europees niveau een ‘even playing field’ ontstaat. Hij is dan ook teleurgesteld over de antwoorden die hij kreeg van de minister. „Ik had wel een betere onderbouwing verwacht en van meer landen de werkwijze, zodat we kunnen kijken wat het beste is voor ons land.”