Voorkom een onjuiste salmonella uitslag door secure monstername
Het is belangrijk om tijdens de monstername en in het laboratorium de kans op kruisbesmetting of monsterverwisseling zo klein mogelijk te maken. „Bij het inzenden van de monsters is de vermeerderaar eigenlijk “vogelvrij” omdat deze volledig moet vertrouwen op het werk van anderen: zowel bij het transport als na ontvangst bij de verwerking en het onderzoek in het laboratorium”, zegt André Steentjes, pluimveedierenarts bij Veterinair Centrum Someren. Als verificatie niet mogelijk is, wordt een correcte monstername extra belangrijk om een ongewenste uitslag te voorkomen.
Gezien het feit dat heronderzoek bij een positieve uitslag niet meer mogelijk is, moeten volgens Steentjes pluimveehouders er alles aan doen om de monstername optimaal te kunnen uitvoeren. „Vermeerderaars hebben geen invloed op fouten in een laboratorium. Maar moeten er gezien het grote belang zelf wel alles aan doen om bij het nemen van monsters fouten te voorkomen”, aldus de dierenarts.
Voorkom kruisbesmetting
Een optimale monstername dient te worden uitgevoerd met steriel monstermateriaal. „Leg het monstermateriaal schoon weg en niet op een stoffige plank. De buitenzijde kan ook besmet raken”, zegt André Steentjes. Hij memoreert een salmonellabesmetting in Denemarken van meerdere bedrijven met positieve uitslagen die allen hetzelfde monstermateriaal gebruikten dat waarschijnlijk besmet was met een exotische Salmonellabacterie: S. Goverdhan.
Hij adviseert vermeerderaars per stal aparte, steriele handschoenen te gebruiken of wegwerphandschoenen. Het schoeisel waarmee de vermeerderaar de monsters neemt, mag ook niet vergeten worden. „Schoeisel staat vaak in de voorruimte en is dus zeker niet steriel. Denk aan ongedierte dat daar bijvoorbeeld loopt. Trek bij de monstername bij voorkeur, zodra je de stal binnenstapt, schone, hoge plastic overschoenen aan over de stalspecifieke laarzen. Doe daarna pas de katoenen overschoentjes aan waarmee de stal wordt rondgelopen voor de monstername. Voor het verlaten van de stal doe je de overschoenen in een monsterpot of -zak en sluit je deze. Leg de pot of zak buiten de stal neer en ga dan naar de volgende stal en start met dezelfde procedure. Zo voorkom je dat het monster(-materiaal) van de volgende stal wordt besmet vanuit de vorige stal”, legt Steentjes uit.
Werk volgens een vaste procedure
Het is niet voor niks dat de monsternemers namens de overheid, van C-Mark, volgens een hele strakke procedure de monsters nemen, o.a. met plastic overschoenen over de stalspecifieke laarzen, met steriel monstermateriaal en steriele handschoenen en met andere gepaste voorzorgsmaatregelen. Natuurlijk heeft dat ook met aansprakelijkheid te maken maar het voorkomt ook eventuele discussies over “in welke stal nu wat zit” als er onverhoopt Salmonella wordt gevonden.
„Kijk hoe zij de monsters nemen. Wellicht kun je er, als pluimveehouder, nog ideeën mee opdoen. Een correcte monstername is tenslotte het begin van een correcte uitslag”, besluit André Steentjes.
Maak na het monsters nemen, de buitenkant nog schoon. Als er mest of stof op de monsterpot zit, kan dit leiden tot kruisbesmetting of besmetting van de laborant bij het hanteren van de monsters. „Verpak de monsters in een tweede zak, per stal en per bedrijf om alles goed bij elkaar te houden. Verpak de monsters zodanig dat ze het inzendformulier niet kunnen bevuilen. Werk zo zorgvuldig mogelijk, om “vals-positieve uitslagen te voorkomen”, adviseert Steentjes.
Stappenplan
GD heeft de procedures visueel gemaakt. „Doe er je voordeel mee en voorkom dat je koppel vleeskuikenouderdieren ten onrechte geruimd gaat worden”, is het advies van Steentjes.
Bekijk het stappenplan salmonellamonster nemen van GD.