Nieuwe fijnstofreductietechnieken op RAV lijst
![Heavy Duty Tube](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/57/155/hdt.-detail.jpg)
Dat zijn de resultaten van het eindresultaten van de metingen in de Gelderse Vallei die het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) bekend maakte tijdens het webinar op 24 juni 2020.
Forse reductie
In de Regeling ammoniak en veehouderij, Rav, staan huisvestingssystemen voor verschillende diercategorieën in de veehouderij. Hiermee kan de emissie uit een stal berekend worden, wat van belang is bij aanvraag van vergunningen bij uitbreiding en nieuwbouw. Om aan wet- en regelgeving te voldoen kunnen pluimveehouders, bij een aanvraag voor een vergunning vanwege nieuwbouw of aanpassing van hun bedrijf, dus voortaan kiezen uit een bredere lijst.
Voor de drie ionisatietechnieken Freshlight Agri, Serutech Agri en StaticAir zijn reductiepercentages voor fijn stof zijn vastgelegd van respectievelijk 31 procent, 52 procent en 16 procent. Serutech Agri en StaticAir zijn geregistreerd voor vleeskuikenstallen, Freshlight Agri heeft een registratie voor alle soorten pluimvee behalve eenden.
Vierde nog niet opgenomen
Een vierde techniek, eveneens gebaseerd op ionisatie en getest in een legpluimveestal, van Smits Agro/VFA wordt op dit moment beoordeeld door de deskundigen van de Technische Advies Pool. „We hadden de hoop dat die nog voor juni op de Rav-lijst zou komen maar dat is helaas niet gelukt vanwege de noodzakelijke doorlooptijd”, zegt Hilko Ellen, onderzoeker WUR.
De technieken van Granovi, Inno+ en Veko-Ventilatie kunnen gebruikt worden via andere registraties met een ander BWL-nummer. Bij praktijkmetingen bleek de ionisatietechniek van JPE/Boon/Gasolec nog geen vermindering in de fijnstofconcentratie op te leveren. De techniek wordt door de leveranciers nog verder ontwikkeld.
Bekijk het webinar van 24 juni van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij.
„De fijnstofreductie is ingewikkelde materie. Helaas kunnen we door corona geen bijeenkomsten houden om de technieken en werkwijzen goed toe te lichten”, zegt Hilko Ellen. Hij adviseert geïnteresseerde pluimveehouders en adviseurs om het webinar van RVO op 14 juli a.s. te volgen. Daarin worden de technieken en de subsidiemogelijkheden verder uitgelegd. „Alle technieken hebben voor- en nadelen en verschillende kosten. Kijk wat bij jezelf en je bedrijf past”, adviseert Ellen.