Ondoorzichtig beleid door veel rapporten en ontwikkelingen
Dat zegt Hennie de Haan, voorzitter Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP). De geplande jaarlijkse ALV is in april niet door gegaan vanwege de coronamaatregelen. Het bestuur is blij dat fysieke bijeenkomsten, natuurlijk volgens de richtlijnen van het RIVM, toch weer mogelijk zijn. „Voor ons als bestuur, is dit een persoonlijke en effectieve manier om verwachtingen van leden te toetsen en gezamenlijk speerpunten voor de tweede helft van het jaar te bepalen”, zegt de Haan.
Ledenberichten
Via ledenberichten worden de leden van de NVP van sectorontwikkelingen en de inzet van NVP op de hoogte gehouden. „De afgelopen tijd zijn er veel rapporten rondom het stikstofdossier uitgebracht. Ook de kamerbrieven daarover, volgen elkaar in rap tempo op. Het is een complexe materie, waarbij de NVP er steeds voor waakt dat de pluimveehouderij niet het kind van de rekening wordt. Onze sector levert geen piekbelasting en heeft al veel gereduceerd, maar lokaal kunnen pluimveebedrijven wel een piekbelaster zijn. We zijn dan ook zeer actief samen met belangenbehartigers op provinciaal niveau. We krijgen de indruk dat een aantal leden nog niet beseft dat in de diverse verschenen rapporten (van de commissies Remkes, Hordijk en het PBL) vergaande maatregelen zijn opgenomen die ook pluimveedeelsectoren kunnen raken”, zegt Hennie de Haan.
Sectorale belangenbehartiging
De Haan benadrukt het belang van goede sectorale belangenbehartiging. Zij adviseert onverenigde pluimveehouders zich aan te sluiten bij NVP of LTO/NOP, zodat er goed en hard gewerkt kan blijven worden om de belangen van de pluimveehouders nu en naar de toekomst toe zo goed mogelijk te kunnen blijven behartigen.
Het belangen behartigen gaat niet vanzelf. Het gevecht om stikstofruimte is in volle gang en diverse andere dossiers leveren pluimveehouders extra (wettelijke) maatregelen op, als de overheid haar zin krijgt. Maar dat kan naar mening van de NVP niet zonder dat daar altijd een meerprijs tegenover staat. De NVP hamert voortdurend op de voorwaarde van een goed verdienmodel voor verduurzaming. Dan is geen regelgeving nodig en is het ook toekomstbestendig. „Al blijft duurzaam een lastig begrip, want voor de een is een lage CO2-footprint het meest belangrijk en voor een ander dierenwelzijn. De meerkosten moeten gedekt worden en dus is het de markt die het tempo en de wijze van verduurzamen bepaalt”, zegt Hennie de Haan
Laat ook uw belang behartigen
Ongeveer 1 op de 4 pluimveehouders is niet aangesloten bij een belangenbehartiger. Zij liften mee op de contributies van de meerderheid, die wel lid is. „Bestuurders en ondersteuners zetten zich met ziel en zaligheid in voor een vitaal toekomstperspectief van de pluimveesector in Nederland. Maar dat kunnen wij niet alleen. Laat ook uw belang behartigen en word lid van NVP of LTO/NOP”, adviseert de Haan.
Subsidie fijnstof-reducerende bronmaatregelen
Ook kwamen de subsidiemogelijkheden voor brongerichte verduurzamingsinvesteringen in de stal- en managementmaatregelen, Sbv, tijdens de ledenavonden aan de orde. Deze subsidieregeling is nadrukkelijk niet alleen bedoeld voor jonge boeren. Er is sprake van ranking van de aanvragen, waarbij naar locatie (binnen of buiten een fijnstof concentratiegebied, die hotsspots worden genoemd) en leeftijd van de aanvrager punten worden toegekend (jonge boeren krijgen voorrang). Mocht het budget niet overvraagd worden, dan komt elke pluimveehouder die fijnstof reducerende maatregelen in zijn stal aanbrengt, en aan de andere subsidiecriteria voldoet, in aanmerking voor subsidie. Einde 2020/begin 2021 volgt nog een tweede openstelling. Bekijk hier de regeling.