Schouten: Sector moet zelf met voorstel continue waterverstrekking ouderdieren komen
'Permanente waterverstrekking ouderdieren in praktijk goed mogelijk'
De minister heeft de stuurgroep VB voorgesteld om zelf met een voorstel te komen. Aanvankelijk zou de stuurgroep VB het plan van aanpak uiterlijk 1 juli in moeten leveren bij de minister. Gezien de huidige situatie rondom corona zal dit traject vermoedelijk vertraging oplopen, verwacht Schouten. Dat schrijft ze als antwoord op vragen van de VVD.
De leden van de SGP-fractie hebben begrepen dat vleeskuikenouderdierenhouders ervoor kiezen om niet gedurende het gehele etmaal water te verstrekken, vanwege het risico dat kippen te veel drinken, met negatieve gevolgen voor het maagdarmkanaal en meer vermorsing. Dit laatste zorgt voor nat strooisel, slechtere mestkwaliteit bij afvoer van het bedrijf, meer ammoniakvorming en inbreuk op het dierwelzijn. Hoe waardeert de minister deze mogelijke nadelen van continue waterverstrekking, vraagt de SGP aan minister Schouten.
„Uiteraard moeten we deze mogelijk nadelige gevolgen niet uit het oog verliezen. Maar water is essentieel voor dieren en ik vind het van wezenlijk belang dat het welzijn niet wordt geschaad door een mogelijk tekort hieraan. Bovendien zijn de nadelige gevolgen goed te ondervangen door goed management van de pluimveehouder, zoals experts aangeven en ook uit de stakeholder analyse in het rapport van Wageningen Livestock Research (WLR) blijkt. Dit neemt niet weg dat dit wat vergt van pluimveehouders die hun management hierop moeten aanpassen. Ik zal dit meenemen in het overleg met de stuurgroep vleeskuikenouderdieren waar ik onderzoeken mee bespreek zoals aangegeven in mijn Kamerbrief van 4 september 2019”, antwoord de minister.
Nat strooisel door onbeperkt water
De leden van de VVD-fractie lezen dat WLR concludeert dat de wijze van water verstrekken aan vleeskuikenouderdieren mogelijk impact heeft op het welzijn maar dat kennis hieromtrent grotendeels ontbreekt. WLR adviseert verder onderzoek naar de effecten van beperkte en onbeperkte waterverstrekking aan vleeskuikenouderdieren. Naast het onderzoek van WLR heeft BuRO een literatuuronderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het ontstaan van welzijnsproblemen als gevolg van dorst als gering wordt ingeschat en dat juist het onbeperkt water aanbieden kan leiden tot andere welzijnsproblemen door nat strooisel. Volgens BuRO is het in de praktijk echter goed mogelijk dat vleeskuikenouderdieren van traag groeiende rassen onbeperkt gevoerd worden geen stereotiep (drink)gedrag ontwikkelen, maar de onderbouwing voor deze conclusie ontbreekt. Kan de minister een aantal praktijkvoorbeelden delen die dit ondersteunen? En kan de minister ook een aantal praktijkvoorbeelden delen van de reguliere rassen en het ontwikkelen van stereotiep (drink)gedrag bij onbeperkt wateraanbod?
„BuRO heeft geen praktijkonderzoek gedaan naar de manieren van waterverstrekking, maar baseert zijn conclusies op het door WLR uitgevoerde onderzoek (zie pagina 42 en 48 van het WLR-rapport), waarin stakeholders zijn ondervraagd over praktijksituaties”, antwoord minister Schouten.
„Hoewel op basis van de wetenschappelijke publicaties geen hinder is vast te stellen van beperkte watervoorziening aan vleeskuikenouderdieren, zijn experts wel van mening dat het mogelijk een negatieve impact heeft op het dierenwelzijn. Water is essentieel voor mens en dier en ik ben van mening dat er op dit gebied geen risico’s met betrekking tot het dierenwelzijn kunnen worden genomen. Bovendien is het houden van vleeskuikenouderdieren met onbeperkte waterverstrekking in de praktijk goed mogelijk. Of ik al dan niet overga tot het opstellen van een beleidsregel heb ik zoals gemeld in overweging genomen”, antwoord Schouten op andere vragen van de VVD. Bekijk hier de complete Kamerbrief met allen antwoorden van minister Schouten.
Continu waterverstrekking schiet doel voorbij
Minister Schouten overweegt dus permanente waterverstrekking aan vleeskuikenouderdieren in te voeren. De stuurgroep VB wil een doel- in plaats van een middelvoorschrift. „Het doel is goede soepele kroppen in plaats van hele dag water verstrekken met natte stallen en verspilling als gevolg", zei Piet Faber, vicevoorzitter stuurgroep vermeerdering en vermeerderaar in het Friese Nijeberkoop in april tegen Pluimveeweb.nl. Continue waterverstrekking aan ouderdieren schiet volgens Faber het doel voorbij.
Beeld: Ben Beerens Agrio Archief