Aanschaf fijnstofreductietechniek kost tussen 0,15 en 1,40 euro per dierplaats
Jaarlijkse kosten fijnstofreductie liggen tussen 2 en 20 cent per dierplaats
De onderzoeker gaf woensdag 24 juni een presentatie over de eindresultaten van de proeven van het Praktijkcentrum Emissiereductie in de Veehouderij (PEV) met de fijnstof reducerende technieken tijdens een webinar georganiseerd door PEV. Ellen deed daar samen met collega-onderzoekers twee jaar onderzoek naar 10 fijnstof reducerende technieken voor de pluimveehouderij. Hij presenteerde woensdag de belangrijkste conclusies van 8 technieken. Van de overige 2 technieken loopt het onderzoek nog en presenteert hij de onderzoeksresultaten zo gauw deze bekend zijn.
De WUR-onderzoekers berekenden de kosten per leghen en vleeskuiken voor een standaard bedrijf van 40.000 leghennen in volière huisvesting en 90.000 vleeskuikens. De investering en exploitatiekosten zijn gebaseerd op de opgave van de leveranciers. Daarnaast berekenden de onderzoekers de kapitaalkosten bestaande uit rente-, afschrijving- en onderhoudskosten. De exploitatiekosten bestaan uit arbeid en energie. Ook berekenden ze de kosten per 10 procent vastgestelde reductie. „Dit is een belangrijk kengetal voor de overheid om de efficiency van maatregelen te kunnen vergelijken”, zegt Ellen.
15 cent per vleeskuikenplaats
De investering in luchtzuiverende ledverlichting met ionisatie van FreshlightAgri is het laagst en bedraagt 15 cent per vleeskuikenplaats en 30 cent per leghennenplaats. De jaarlijkse kapitaal- en exploitatiekosten bedragen ongeveer 2 cent per vleeskuikenplaats en 9 cent per leghennenplaats. Het reductiepercentage van deze techniek bedraagt 31 procent, zowel bij vleeskuikens als leghennen.
De gemeten fijnstofreductie bedraagt 41 procent, maar op de Rav-lijst staat 31 procent. „We hebben van iedere techniek maar één meting gedaan omdat we zoveel mogelijk technieken wilden meten zodat pluimveehouders de keuze hebben uit veel technieken. Deze verlaging is het gevolg van de onzekerheid door het meten op slechts één bedrijfslocatie. De meetprotocollen schrijven voor dat op minimaal twee bedrijfslocaties moet worden gemeten. Het meten van op maar één locatie was echter een onderdeel van het project. Om na te gaan of deze goedkopere meetstrategie voldoende zekerheid zou geven. Dat is dus niet het geval”, gaf Ellen aan.
De investering in de warmtewisselaar met fijnstoffilter van Granovi is met 1,40 euro per vleeskuikenplaats het hoogst. De warmtewisselaar met fijnstoffilter reduceert echter niet alleen het fijnstof maar ook de stookkosten bij vleeskuikens. Het reductiepercentage bedraagt 31 procent. De jaarlijkse kapitaal- en exploitatiekosten bedragen 6 cent per vleeskuikenplaats. „De combinatie van een warmtewisselaar met een absoluutfilter is bij alle diersoorten toegestaan”, licht Ellen toe. Hij heeft echter geen cijfers voor het systeem bij leghennen. „Die zullen echter in dezelfde orde van grootte liggen. Maar bij leghennen heb je minder voordeel wat betreft stookkosten.”
Ionisatie met prikkeldraad
De investering van ionisatie met prikkeldraad van Serutech Agri bedraagt 0,50 eurocent per vleeskuikenplaats en de jaarlijkse kosten liggen op circa 9 cent per vleeskuikenplaats. Het reductiepercentage bedraagt 52 procent.
De aanschafkosten van positieve ionisatie units van StaticAir bedragen bijna 1 euro per vleeskuikenplaats en de jaarlijkse kosten liggen op ongeveer 10 cent. Het reductiepercentage bedraagt 16 procent.
Een investering in recirculatie luchtreinigers van Smits Agro bedraagt circa 0,95 euro per vleeskuikenplaats en 1 euro per leghennenplaats. De jaarlijkse kosten per vleeskuikenplaats liggen op 18 cent en per leghennenplaats op 19 cent. „Het reductiepercentage zal waarschijnlijk op 25 procent uitkomen. Dit is nog afhankelijk van de beoordeling door de deskundigen van de TAP-Rav”, zegt Ellen.
Meer beschikbare technieken voor vleeskuikenhouders
De investering in droge stoffiltering van Inno+ bedraagt 0,80 euro per vleeskuikenplaats en 0,85 euro per leghennenplaats. De jaarkosten bedragen 13 cent per vleeskuikenplaats en 14 cent per leghennenplaats. De techniek heeft een reductiepercentage van 50 procent. Hierbij geldt dat maar een deel van de ventilatielucht door de filters wordt afgevoerd. In de beschrijving die in maart 2020 is gepubliceerd staat per diercategorie de hoeveelheid vermeld.
De investering in aangepaste droogfiltering met interne recirculatie van Veko ventilatie ligt op 50 cent per leghennenplaats. De jaarkosten liggen op ongeveer 10 cent per leghennenplaats. Leghennenhouders kunnen met de techniek de fijnstofuitstoot 40 procent verlagen.
„Er zijn nu 6 technieken voor vleeskuikens erkend en 4 voor leghennen. Voor vleeskuikens zijn er relatief veel ionisatietechnieken erkend. Met de luchtzuiverende ledverlichting met ionisatie van FreshlightAgri blijft het fijnstof niet plakken aan oppervlakten maar bij andere ionisatietechnieken wel. Vleeskuikenstallen worden iedere 7 of 8 weken schoongespoten, terwijl leghennenstallen pas na ruim anderhalf jaar leegkomen. Daardoor zijn ionisatietechnieken waarbij fijnstof aan het plafond of aan de wanden vast blijft plakken niet of minder geschikt voor leghennenstallen”, verklaart Ellen.
‘Techniek moet bij je passen’
De kosten voor 10 procent fijnstofreductie variëren van ongeveer 0,5 cent per vleeskuikenplaats bij luchtzuiverende ledverlichting met ionisatie van FreshlightAgri tot iets meer dan 7 cent per leghennenplaats voor recirculatie luchtreinigers van Smits Agro. Onderzoeker Hilko Ellen geeft pluimveehouders geen advies welke techniek ze moeten kiezen. „Iedere pluimveehouder moet een techniek kiezen die bij hem of haar en zijn of haar bedrijf past.”
De overheid pleitte al in 2018 voor een fijnstofreductie van 50 procent bij bestaande pluimveestallen en 70 procent bij nieuwe pluimveestallen in 2030 „Er is nog geen wet- en regelgeving hiervoor ingesteld, maar het hangt als een zwaard van Damocles boven de sector”, reageert Ellen. „De pluimveesector komt binnenkort met een eigen voorstel waarin de sector voorstelt om (vooral) de fijnstofuitstoot uit pluimveerijke gebieden te verminderen. Dit voorstel wordt later dit jaar gepresenteerd.”