Bionext: Nieuw stimuleringsbeleid nodig om aandeel van 25 procent biologisch te realiseren
Het is een mooi streven: 25 procent biologische landbouw in het jaar 2030, zoals staat geformuleerd in de Green Deal van de Europese Commissie. Maar het wordt nog een uitdaging om dat te realiseren, weet Bionext. Want er gaapt een groot gat tussen deze wens en de werkelijkheid.
Even de cijfers op een rij: De biologische omzet in supermarkten is vorig jaar met 4,9 procent gestegen, de totale groei nam toe met 4,3 procent. Daarmee is het biologisch marktaandeel licht gestegen naar 3,21 procent, zo blijkt uit nieuwe verkoopcijfers van supermarkten. Ten opzichte van 2018 steeg het marktaandeel slechts licht, van 3,19 procent naar 3,21 procent.
De groei van de afgelopen jaren op de verkoop van biologische producten lijkt volgens Bionext te stagneren. In 2018 steeg de omzet op biologische producten in de supermarkt nog met 8,2 procent. Biologische eieren blijven het meest verkochte product met een marktaandeel van 16,6 procent (op de totale eieromzet in de supermarkten). De categorie biologische koffie/thee/cacao groeide het sterkst met 14,9 procent.
‘Drastische maatregelen nodig’
Dat er drastische maatregelen moeten komen om die marktbeweging op gang te brengen, lijkt directeur Michaël Wilde van Bionext vanzelfsprekend. „Als we echt willen dat biologisch een groter aandeel gaat innemen in de Nederlandse supermarkt, dan is er een rigoureus andere aanpak nodig dan de afgelopen jaren.” Belangrijk hierbij is volgens hem om er voor te zorgen dat de vraag bij consumenten en het aanbod in de Nederlandse retail gelijk stijgen. Een grote rol hierin speelt de prijs, zegt hij. „Het is van groot belang de belangrijkste barrières bij de consument weg te nemen: 68 procent van de consumenten geeft aan nu niet vaker biologisch te kopen door de prijs.”
Vorig jaar overhandigde de biologische branche aanbevelingen aan de Nederlandse overheid, die moeten leiden tot een forse groei in biologische markt. Kern van deze aanbevelingen is dat stimuleringsmaatregelen nodig zijn voor de vraag- als de aanbodkant, om te voorkomen dat boeren met overschotten blijven zitten. Bionex: „Een BTW-verlaging kan consumenten stimuleren vaker voor biologisch te kopen en gericht advies kan boeren helpen om de overstap naar biologisch makkelijker te maken.”
Farm to Fork-strategie
Over tien jaar moet de Europese landbouw veel duurzamer zijn. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica moet met 50 procent verminderd worden, kunstmest met minstens 20 procent, en een kwart van de Europese landbouwgrond moet gebruikt worden voor biologische landbouw. Dat zijn de doelstellingen van de Farm to Fork-strategie die de Europese Commissie in mei presenteerde.