Is uw ventilatie klaar voor een hete zomer?
Signalen van de kip
Bij een staltemperatuur boven de 30°C neemt de voeropname af en is er risico op verhoogde sterfte. Als kippen het te warm krijgen, gaan ze sneller ademen met de bek open. Dit gaat dikwijls gepaard met het openzetten van de veren en het naast het lichaam houden van de vleugels. Zo komt de huid meer in contact met de lucht die langs de kippen stroomt waardoor ze de warmte beter kwijtraken. Om de kip hierbij te helpen kunt u maatregelen treffen in de stal.
Stal voorbereiden op een hete zomer
Met onderstaande tips kunt u hittestress voorkomen of beperken. Zorg ervoor dat dit vóór de warme dagen in orde is.
- Zorg voor voldoende luchtcirculatie op dierniveau.
Het bijplaatsen van extra circulatieventilatoren kan helpen. Dit werkt vooral in stallen met uitloop omdat de luchtsnelheid wegvalt zodra de luiken open gaan. - Zet bij stallen met uitloop aan weerszijde van de stal de uitloopschuiven open. Zet eventuele inblaasventilatoren op ‘afzuigen’ voor extra luchtverplaatsing. Zo wordt voorkomen dat de warme lucht die boven het dak hangt de stal in geblazen wordt.
- Zorg ervoor dat de stallucht extra gekoeld kan worden door bijvoorbeeld een nevelkoeling.
- Zorg ervoor dat het dak van de stal en de wintergarten goed zijn geïsoleerd.
- Check of de alarmsystemen en het noodstroomaggregaat goed werken.
Ventilatiecapaciteit in de stal
Een goede ventilatie zorgt voor de juiste temperatuur en luchtkwaliteit in de stal. Bij extreme hitte is het belangrijk dat de stal over voldoende ventilatiecapaciteit beschikt. De maximaal te installeren ventilatiecapaciteit (uitlaat en inlaat) in pluimveestallen wordt gebaseerd op de hoeveelheid af te voeren warmte. Het advies voor de ventilatiehoeveelheid voor alle diercategorieën in de pluimveehouderij is: 3,6-4 m3 per uur per kg diergewicht. Hoe meer er wordt geventileerd, hoe meer warmte kan worden afgevoerd en hoe minder de temperatuur in de stal zal stijgen.
Luchtsnelheid
Bij een hogere luchtsnelheid is de gevoelstemperatuur in de stal lager. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter het koelend effect is. Bij een luchtsnelheid van 1 meter per seconde is het koelend effect circa 3°C. In hoeverre het effectief is, is ook afhankelijk van de leeftijd en de bevedering van de dieren. Bij temperaturen van boven de 38-40°C wordt de warmteafgifte te gering bij een hoge luchtsnelheid. De lucht voert de warmte niet meer af. Bij deze temperaturen zal de inkomende lucht extra gekoeld moeten worden.
Ventilatiesystemen voor hoge temperaturen
In landen waar de temperatuur gemiddeld hoger ligt dan in Nederland zijn vaak koelingen geïnstalleerd om hittestress bij de dieren te beperken. De meest gebruikte koelsystemen zijn nevelkoeling, pad-koeling en warmtewisseling.
-
Nevelkoeling
Nevelkoeling is gebaseerd op het verdampen van water. Hierdoor daalt de temperatuur van de lucht, maar neemt het vochtgehalte in de lucht ook sterk toe. De hogere RV (relatieve luchtvochtigheid) komt enerzijds doordat lucht bij een lagere temperatuur minder vocht kan bevatten en anderzijds door het extra vocht dat in de lucht komt door de verdamping. Via koeling kan de staltemperatuur 6 tot 8°C dalen.
-
Pad-koeling
Bij pad-koeling wordt ook gebruikgemaakt van verdampingskoeling. De warme buitenlucht verplaatst zich door een nat gehouden pakket van behandeld cellulose (de ‘pad’). Bij hoge temperaturen gaat er continu water door dit pakket. De buitenlucht, die door de ‘pad’ gezogen wordt, neemt vocht op door de verdamping van water en koelt af waardoor de RV stijgt. Bij pad-koeling wordt de inkomende lucht gekoeld op het moment dat de lucht door de pads gezogen wordt.
-
Warmtewisselaar
Het gebruik van een lucht/water-warmtewisselaar biedt de mogelijkheid om de lucht te koelen zonder dat er vocht aan de lucht wordt toegevoegd. De RV kan hierdoor niet hoog oplopen in de stal. Het water dat door de wisselaar wordt gepompt, zorgt in de zomer voor koeling van de warme buitenlucht en in de winter wordt de koude buitenlucht opgewarmd. Dit zorgt voor een beter en constanter stalklimaat.
Advies over ventilatie
AR heeft naast verstand van voer maken ook verstand van kippen houden. De pluimveespecialisten beschikken over de kennis en tools om alle aspecten van uw bedrijf te analyseren en een gedegen advies te geven. Hieronder valt ook het optimaliseren van het klimaat in de stal. De specialist kijkt met u mee wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden. Dit hoeft niet alleen over het klimaat of het voer te gaan. Er kan ook gekeken worden naar het lichtmanagement, het drinkwater en er kan ook een structuurcheck van het voer uitgevoerd worden.
Meer info of advies
Wilt u meer weten over ventilatie of zou u graag persoonlijk advies willen ontvangen? Laat dan uw contactgegevens achter via het contactformulier. U kunt ook direct contact opnemen met verkoopleider Henno van den Bruinhorst.
Gerelateerde artikelen
De ventilatie van de kippenstal in het voorjaar
Aandacht voor klimaat in de herfst