'Voerprijzen dalen hooguit dubbeltjes'
Inkoopmanager Griffioen gaf donderdagavond 18 juni een online presentatie over de ontwikkelingen van de voergrondstoffenmarkt voor de Nederlandse pluimveesector. Van Dijk vertelde nadien wat dit betekent voor de pluimveevoerprijzen,
„We verwachten een ruime voorraad maïs wereldwijd. De maïsprijs in de EU kan echter niet veel verder zakken. Wanneer de maïsprijs nog verder daalt, moeten we in de EU een importheffing betalen om Europese telers te beschermen”, zegt Griffioen. „De verwachting is niet dat de maïsprijzen (veel) verder dalen. Deze liggen nu in Midden Nederland geleverd op 190 tot 195 euro per ton. De verwachting voor de nieuwe oogstprijzen liggen tussen de 180 en 185 euro per ton.”
180 euro bodemprijs tarwe
De tarweprijs blijft volgens Griffioen stabiel op hoog niveau. „Nu liggen de prijzen in Midden Nederland geleverd onder de 190 euro. Analisten voorspellen dat de bodemprijs in Midden Nederland geleverd van tarwe tussen de 180 en 185 euro ligt rond september.” September lijkt een aantrekkelijke maand om voergrondstoffen te kopen omdat dan veel geoogst is en akkerbouwers en handelaren hun oogst willen verkopen.
De gerstprijs steeg de afgelopen tijd. „We verwachten dat de bodemprijs voor gerst geleverd in Midden Nederland tussen de 165 en 170 zal bedragen. Bij een heel goede oogst is een daling mogelijk. Gezien de oogstverwachtingen verwachten we niet dat de graanprijzen fors stijgen. Dat geldt niet enkel voor gerst maar ook voor maïs en tarwe.”
‘Laagtepunt sojamarkt achter ons’
„Het laagtepunt van de sojamarkt ligt achter ons”, zegt Griffioen. „Brazilië heeft ongeveer 90 procent van zijn aanbod verkocht. Dit is extreem veel rond deze tijd van het jaar.” De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is hier de oorzaak van. „China kocht de afgelopen twee jaar veel meer Braziliaanse soja. Voorheen kochten ze eerst Braziliaanse soja en daarna Amerikaanse. Maar nu koopt China veel minder Amerikaanse soja.”
„Door de Afrikaanse varkenspest kocht China vorig jaar 82 miljoen ton soja in plaats van 94 miljoen ton. Maar dat ligt achter ons. De vraag van China naar soja ligt weer op het oude niveau. China vraagt dit jaar 96 miljoen ton soja.” Dat de oogstverwachtingen van soja in de Verenigde Staten gunstig zijn, is een voordeel, vindt Griffioen. „We verwachten dat soja de komende tijd vrij stabiel blijft in prijs. Afhankelijk van de oogst in de VS kan de prijs iets stijgen of dalen, maar dit zullen geen grote schommelingen zijn”, voorspelt Griffioen.
Vlakke markt
„De prijzen van raapzaadschroot en zonnebloemzaadschroot daalden de afgelopen tijd om zo concurrerend te blijven met soja en zo vraag te creëren”, geeft Griffioen aan. De inkoopmanager voorspelt dat de voergrondstoffenmarkt een vlakke markt gaat blijven met over de breedte voldoende aanbod, maar niks dat eruit springt waardoor de prijs van die grondstof sterk omlaag gaat. Door de stabiele grondstoffenmarkt zullen de voerprijzen dus ook stabiel blijven, volgens de voerfabrikant.
De lagere opzet van vleeskuikens in Nederland en andere landen in Noordwest-Europa heeft nauwelijks effect op de voerprijzen in Nederland volgens Griffioen. Dat zei hij na een vraag van een vleeskuikenhouder „De grondstoffenmarkt is een wereldmarkt. Zelfs bij een wereldwijde crisis als corona lagen de prijzen snel weer op niveau. Toen daalden de grondstoffenprijzen even iets omdat handelaren hun grondstoffen niet kwijt konden raken, maar lagen ze al snel weer op het oude niveau.”
Non-GMO maïsprijs stijgt
Een andere deelnemer vroeg zich af hoe groot het aanbod van Non-GMO maïs was. „De Non-GMO maïs die we in Nederland gebruiken komt vrijwel allemaal uit Oekraïne. Het aanbod is nu nog ruim voldoende. Maar het derde kwartaal is altijd lastig waardoor de prijs dan stijgt. Oekraïne zit dan in het einde van haar exportcampagne en wacht op de nieuwe oogst welke vanaf oktober beschikbaar komt. Terwijl de goedkoper nieuwe oogst van Braziliaanse GMO maïs voor ons in augustus beschikbaar komt.”