Begeleidingsproject antibioticaverlaging kalkoenen
Om de kans op antibioticaresistentie bij mens en dier te verkleinen, is een lager antibioticagebruik in de kalkoensector belangrijk. Sinds 2011 heeft de kalkoensector het antibioticagebruik verlaagd maar de laatste drie is het gebruik stabiel. Het gebruik van derdekeusmiddelen is erg hoog, zeker in vergelijking met andere sectoren. Daarom starten ZLTO en WUR het antibiotica aanpakproject op maat op. De LTO/NOP Kring Kalkoenhouders, de afzetvereniging B.A.V. en AVINED ondersteunen het traject.
Antibiotica-aanpak op maat
Het verlagen van het antibioticagebruik is geen eenvoudige opgave. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op het gebruik. Op sommige factoren heeft de kalkoenhouder invloed, op sommige niet. Het verlagen van het gebruik vraagt om een aanpak op maat. Een aanpak die zich richt op de factoren die voor uw bedrijf bepalend zijn voor een laag antibioticagebruik.
Samen met dierenarts, voeradviseur én coach
Voor het opstellen van een goede aanpak is de kennis en ervaring van de dierenarts en voeradviseur van het betreffende bedrijf ook van belang. Daarom is het belangrijk dat de kalkoenhouder deelneemt samen met de eigen dierenarts en voeradviseur. De begeleiding is in handen van een externe, onafhankelijke en ervaren coach.
Begeleiding voor een periode van 1 tot 1,5 jaar
Er zijn geen kosten verbonden aan de begeleiding door de coach. Het realiseren van een antibioticaverlaging kost tijd. Daarom krijgt de kalkoenhouder voor een periode van 1 tot 1,5 jaar begeleid door de coach. Hij of zij is aanwezig bij ongeveer vijf bijeenkomsten.
Aanmelden via AVINED
Kalkoenhouders die aan de slag willen met het antibioticagebruik op hun bedrijf, kunnen zich aanmelden bij AVINED via info@avined.nl of 088 998 43 40. Enkele kalkoenhouders hebben zich al aangemeld. LTO/NOP Kring Kalkoenhouders, B.A.V. én AVINED roepen kalkoenhouders op om mee te doen en zich aan te melden voor dit traject.