KemperKip opent kipwinkel in Zelhem
Herman Kemper bestierde van oudsher een veevoederbedrijf. „Ik nam het familiebedrijf in IJzevoorde destijds over, maar stapte begin ’90 over op de biologische kiphandel: KemperKip. Het is een integratie van vier onderdelen. Ik lever de eendagskuikens en het voer aan pluimveehouders met vrije uitloopbedrijven door heel Nederland. Daar worden de kippen biologisch grootgebracht volgens de EU regelgeving en gecontroleerd door de Skal, al met al een langdurig proces.”
Met 4.800 kippen in een stal spreekt men van kleinschalige biologische bedrijven. „Daar heeft elke kip binnen voldoende ruimte, maar zeker ook buiten”, zegt Kemper. „Onze kippen scharrelen ongeveer twee keer langer rond dan hun reguliere soortgenoten, voordat ze worden geslacht. Ze worden door één centrale dierenarts gecontroleerd en geënt.”
De slachterij in het Brabantse Uden hoort eveneens bij het bedrijf KemperKip. „Daar worden de kippen versneden en voorverpakt. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de verkoop aan retail, slagers, poeliers, supermarkten en horeca.”
Eigen stallen
KemperKip groeit gestaag en daarom staat de bouw van eigen stallen op de planning. „De vraag wordt groter en ik wil niet nog meer kip uit het buitenland gaan importeren. Daarom heb ik in Wehl dertig hectare grond gekocht voor 13 stallen van 4800 kippen waarvan steeds elf zullen zijn gevuld. Een aantal mensen uit de buurt zijn bang voor fijnstof, stank en vogelgriep en hebben bezwaarschriften ingediend. Daar is het wachten op. De vergunningen zijn al verleend.”
Ondanks dat en corona is er nu de eerste winkel. „Veel mensen vroegen mij waar ze onze kip konden kopen, maar ja ik had geen winkel. Nu ken ik Zelhem goed, ik voetbalde er en ken er veel mensen. We hadden het winkelpand in de Smidsstraat gezien en zijn gaan informeren over de huur”, vertelt hij. „We worden geen lunchroom, hier kan alleen kip worden gekocht of telefonische bestellingen afgehaald. We hebben verse (voorverpakte) kip en diepvrieskip én gegrilde hele kippen, bouten, drumsticks en vleugeltjes. Je krijgt de kip mee in een warmhoud- tevens ovenzak en kan thuis weer opgewarmd worden.”
Lees het complete artikel op de website van de lokale nieuwssite Contact Bronckhorst Zuid.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Contact Bronckhorst Zuid
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Contact Bronckhorst Zuid