NVP vraagt zich af of stikstofdoelen haalbaar en betaalbaar zijn
Remkes wil dat de uitstoot van stikstof in 2040 onder de kritische depositiewaarde ligt rondom Natura 2000 gebieden. „Ik heb nog nergens onderbouwing gelezen dat dit überhaupt haalbaar is. Onderzoeker Geesje Rotgers stelt dat ‘zelfs wanneer alle activiteiten die stikstof produceren uit Nederland verdwijnen de stikstofuitstoot nog boven de kritische depositiewaarde ligt’. We kunnen in dit land wel doelen stellen, maar die moeten wel haalbaar zijn”, duidt De Haan.
De NVP-voorzitter wil nog met het ministerie van LNV in gesprek over het verdienmodel omdat dit niet terug komt in het rapport. „De pluimveesector heeft haar aandeel in de ammoniakreductie uit het convenant dat in 2014 werd gesloten gehaald. Daar zouden we als sector voor beloond moeten worden. Het is onduidelijk of de voorstellen van Remkes rekening houden met voorlopers. We hebben ook hier namelijk te maken met de wet van de afnemende meeropbrengst. De laatste kilo ammoniakreductie kost meer dan de eerste. Als sector kunnen we blijven investeren in nieuwe technieken, maar pluimveehouders moeten die investeringen wel terug kunnen verdienen. Nu al worden kip en eieren geïmporteerd uit landen die niet aan alle Nederlandse productiestandaarden voldoen. We voorspellen dat nog meer goedkope kip en eieren geïmporteerd zal gaan worden in Nederland en onze interne Europese markt indien onze kostprijs verder stijgt.”
„Dat de Nederlandse (pluimvee)stapel krimpt en elders ter wereld groeit, moeten we ook niet willen”, vindt De Haan. „Nergens ter wereld is de voedselproductie zo schoon en veilig als in Nederland. Het vakmanschap van de boer en de kwaliteit van ketenpartners zorgt dat we grondstoffen al heel efficiënt benutten. Bovendien ligt het dierenwelzijn- en de diergezondheidstatus in Nederland op een ongekend hoog niveau.” In dit opzicht vindt De Haan het positief dat Remkes stelt dat ‘boeren niet groen kunnen doen door rood te staan.’ „Vleeskuikenhouders zijn in het verleden deels overgestapt op trager groeiende kuikens en leghennenhouders recent op het Beter Leven keurmerk. Onder de streep heeft dat weinig extra geld in het laatje gebracht, de bedrijfsresultaten zijn vergelijkbaar met de reguliere houderij. Daarover willen we graag in gesprek met LNV.”
Doel centraal
Dat Remkes bij stikstofreductie het doel centraal stelt en niet het middel, vindt De Haan positief. „Pluimveehouders mogen dus zelf uitkiezen welke technieken ze op hun bedrijf gebruiken”, duidt De Haan.
Hoe groot de kans is dat het ministerie LNV de adviezen van de commissie Remkes opvolgt, weet de NVP-voorzitter niet. Al schat ze de kans vrij hoog in. „Remkes adviseert de stikstofuitstoot uit de landbouw met 50 procent te halveren in 2030. Dat is een heel duidelijk doel. Ook de pluimveesector zal haar bijdrage moeten leveren.”
De voorstellen van Remkes worden nu eerst beoordeeld door de Raad van State die checkt of de voorstellen juridisch haalbaar zijn. Vervolgens werkt LNV de voorstellen uit. Ondertussen zit ook de pluimveehouderij niet stil. „Allereerst zal een heel aantal zorgen en onduidelijkheden moeten worden weggenomen. Daaraan gaan we werken in afstemming met andere sectoren”, aldus De Haan.