Remkes: 'Landbouw trekt een te zware wissel op de natuur'
Update 14.10
De commissie Remkes wil een halvering van de stikstofuitstoot. Dat is een voorwaarde zodat natuurgebieden kunnen herstellen. In 2030 moet dat volgens de commissie zijn gerealiseerd. De landbouw moet daarin een grote rol gaan spelen. „Daar zullen we echt een transitie moeten maken naar emmissie-arme landbouw. Landbouw trekt een te zware wissel op de natuur."
Update 14.12
Remkes: „We zullen een transitie moeten maken naar emissiearme landbouw. De landbouw is veelzijdig. Het transitievermogen van de landbouw is hard nodig. Deel van de landbouwactiviteiten drukt een te zware stempel op de natuurontwikkeling van de natuurgebieden als gevolg van de uitstoot van stikstof. Sector heeft zelf al plannen aangeboden om de ammoniakuitstoot fors terug te dringen door onder andere precisiebemesting."
Update 14.17
Remkes kondigt de invoering van het ‘afrekenbare stoffenbalans’ aan. Dit is een instrument om lokaal beter te sturen op stikstof. Daarnaast komen er financiële prikkels en financiële sancties als stok achter de deur om de stikstofnormen te halen.
Er moeten niet lukraak bedrijven worden opgekocht, stelt Remkes. „Zet in op opkoop van bedrijven die veel stikstof uitstoten en die dichtbij natuurgebieden zitten.”
Uit het rapport:
‘Uitkoop van veehouderijbedrijven heeft alleen zin als het gaat om bedrijven met een relatief grote depositielast nabij kwetsbare en relatief zwaar belaste natuur en alleen als er voor die bedrijven op die plaats geen mogelijkheden worden gezien voor transitie naar een emissieloze (natuurinclusieve) bedrijfsvoering’, stelt Remkes in het advies aan het kabinet. ‘Dat betekent ook dat wordt aangeraden om heel selectief om te gaan met uitkoop of verplaatsing, en hiervoor niet te werken met generieke regelingen gebaseerd op louter vrijwilligheid.’
Update 14.20
Remkes zegt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het Kabinet. „De voorgestelde maatregelen zijn onvoldoende om aan de huidge juridische voorwaarden te voldoen. De huidige aanpak lijkt te veel op PAS. Er wordt gezocht naar rek en ruimte, maar dat is niet voldoende. Een gemiste kans dat er scheiding is aangebracht tussen maatregelen voor de natuur en landbouw."
Update 14:30
Minister Carola Schouten van Landbouw reageert. ,,Wat een boekwerk. Alle dilemma's komen aan de orde, er zijn geen gemakkelijke oplossingen. Wij hebben ook nagedacht over een structurele aanpak. Er staan twee zaken voorop. Het moet juridisch houdbaar zijn, dat hebben we geleerd van PAS. Dat is ook waar de Raad van State het beleid op zou toetsen. Ten tweede weten we dat er een grote opgave ligt voor de natuur. Zowel de natuurkant als de stikstofproblemen aanpakken. Het is niet of, of, maar en, en."
Schouten: „Ik denk niet dat de discussie over stikstof na deze dag voorbij is, maar dat is ook goed. We gaan het bestuderen en er ongetwijfeld een debat over voeren.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Wim van Gruisen