Britse boeren en tv-kok Jamie Oliver tegen import Amerikaanse chloorkip
De petitie roept de regering op om 'ervoor te zorgen dat al het voedsel dat in het VK wordt gegeten, geproduceerd wordt op een manier die overeenkomt met de hoge productienormen die van Britse boeren worden verwacht'. De Save Our Family Farms-campagne is vooral gericht tegen het plan om toch de invoer uit de Verenigde Staten van chloorkippen en gen-granen toe te staan. Dat is nu nog verboden, maar omdat de Britten uit de EU stappen, kunnen ze daar binnenkort zelf over beslissen. De regering van Johnson onderhandelt momenteel zowel met de VS over een volledig vrijhandelsverdrag als met de EU over douaneregels na Brexit.
In de Brexit-campagne had premier Johnson beloofd dat er geen inferieur voedsel het land zou binnenkomen. Deze week werd onthuld dat Downing Street deels van die eisen terugkomt. Nu wordt alleen voor de import van ‘schone’ voedselsoorten een nul-tarief gehanteerd. Op andere soorten komt een invoerboete, en komt de chloorkip volgens critici uiteindelijk dus toch het land binnen.
Chloorkip
De term ‘chloorkip’ verwijst naar de praktijk waarbij kuikens bij het slachten worden gedesinfecteerd met chloorwas en gechloreerd spoelwater teneinde ziektekiemen te doden. Hoewel het een hygiënemaatregel is, is het in de EU-landen verboden. Ook de British Poultry Council heeft kritiek op het mogelijke compromis op het gebied van voedselveiligheid. Zij zeggen dat een twee-tarieven-stelsel niet het Britse voedsel maar de Amerikaanse handel bevordert
Britse politici blijven bezorgd over de dubbele kwestie van voedselveiligheidsnormen en Britse boeren. In de Amerikaanse vleesindustrie is het ook toegestaan chemische groeihormonen toe te dienen. De Farmers Union vindt dat Downing Street de eigen Britse agrarische industrie moet beschermen, maar keiharde Brexiteers pleiten in regeringskringen voor volledige vrijhandel. Veel Conservatieven vinden zulke criteria voor biodiversiteit, milieu en voedselveiligheid als ‘EU-gedoe’ waar ze juist vanaf wilden.