In augustus pas weer eendenopzet vanwege coronacrisis
Aanvankelijk was de sector van plan om vanaf eind maart acht weken geen eenden op te zetten, vervolgens werd dit bijgesteld naar twaalf weken en nu tot augustus. Donderdag 26 maart werden de laatste eendenkuikens opgezet in Nederland. „Wanneer in augustus we weer eenden opzetten, weten we nog niet. Dat kan midden augustus zijn maar ook pas op 31 augustus. Dit is afhankelijk hoe de vraag naar eendenvlees zich ontwikkeld”, zegt directeur Erwout van Wolfswinkel. Hij regelt de aanvoer van eenden. Indien de eerste Nederlandse vleeseendenhouder pas op maandag 31 augustus weer eendenkuikens ontvangt, is er ruim vijf maanden geen opzet van eenden.
Tomassen Duck-To heeft de contracten met eendenbroederijen Boesveld in Klarenbeek (GD) en Groot Stikken in Groenlo (GD) opgezegd. Beide broederijen broeden in loonbroed eendenkuikens voor ketenregisseur Tomassen, die zelf ook een broederij heeft. „Het ziet er niet naar uit dat we eerder dan half augustus eenden opzetten. Daarom hebben we de contracten opgezegd. Na de coronacrisis willen we waarschijnlijk wel weer met hen verder. Al kan het ook zijn dat we de totale opzet van vleeseenden in Nederland verlagen en de broederijen na de crisis minder eendenkuikens hoeven uit te broeden. De vraag naar eendenvlees moet namelijk eerst weer op gang komen. We hebben er niets aan dat we te veel voorraden opbouwen”, verklaart Van Wolfwinkel.
Sinds vrijdag 27 maart worden geen eendenkuikens meer opgezet in de Nederlandse eendenhouderij omdat de vraag naar eendenvlees nagenoeg stil ligt doordat veel (Aziatische) restaurants in Europa zijn gesloten. Ketenregisseur Tomassen Duck-To besloot eind maart de opzet van eenden stil te leggen.
Om steun gevraagd
De eendensector vroeg het ministerie van Landbouw al in april om financiële steun om faillissementen te voorkomen. „We zijn erover in gesprek met ambtenaren. Het ligt nu bij de minister van Landbouw. Maar we hebben zelfs nog geen reactie gehad van de minister”, zegt Van Wolfswinkel. Hij hoopt dat er snel schot in de zaak komt en het ministerie steun toezegt aan de noodlijdende sector.
„Premier Rutte heeft meerdere keren gezegd dat er geen bedrijven om hoeven te vallen door de coronacrisis en de regering hen financiële steun biedt. We hopen dat hij daad bij woord voegt en we als sector financiële steun ontvangen. Met een bedrag tussen de 7 en 8 miljoen euro zijn we de komende maanden geholpen. Dan kunnen faillissementen voorkomen worden en banen behouden blijven.”