Duitsers zeggen 'minder vaak' dagelijks vlees te eten
Voor het onderzoek zijn in december, januari en april ruim duizend consumenten ondervraagd. De populariteit van regionale vleesproducten groeit - althans volgens de enquête. In de enquête in opdracht van het Ministerie van Landbouw omschreef meer dan de helft (55 procent) van de Duitsers zichzelf als 'flexitariërs' - ze eten vlees, maar doen het ook graag bewust. Het aandeel vegetariërs bleef constant op 5 procent en ook het aantal veganisten veranderde niet veel. Ongeveer 1 procent van de Duitse bevolking noemt zich veganist.
Corona
In dit coronajaar vertoont de Duitse consumptie grotere verschuivingen. Nu kookt 30 procent van de ondervraagden meer thuis dan voorheen, 28 procent eet vaker samen. Bij driekwart van de Duitsers staat meer verse ingrediënten op tafel dan voorheen. De doorslaggevende reden voor 94 procent: gezondheid. Vier van de vijf respondenten hechten veel belang aan het feit dat voedsel uit de eigen regio komt. Ruim een op de drie respondenten geeft aan dat landbouw voor hen belangrijker is geworden.
Dierenwelzijn
Van de ondervraagden wil 80 procent een staatslabel voor dierenwelzijn, om beter te kunnen herkennen of de varkens, koeien en kippen op de 'juiste manier' worden gehouden. Bijna de helft (45 procent) zei bereid te zijn 15 euro meer te betalen voor een kilo vlees.
Landbouwminister Julia Klöckner vindt de voornemens mooi. „Helaas ziet het er aan de toonbank vaak anders uit. Bijna de helft van de Duitsers kijkt naar de prijs bij de aankoop van vlees."