'Misleiding in weergave vleeskuikenprijzen'
Verschil in weergave ex- en inclusief btw
„Ik woon in Noord Groningen en heb weinig back up met collega’s dus ik haal alles van internet. Ik verwonder mij over de prijsweergaves in- en exclusief btw”, zegt Bierema.
Tekort gedaan
De ABC prijs wordt op pluimveeslachthuizen.be weergegeven exclusief btw. Op pluimveebeurs.com staat inderdaad vermeld dat de ABC notering exclusief btw is. Op boerderij.nl wordt dezelfde prijs weergegeven maar met vermelding inclusief btw. Pluimveeweb.nl geeft dezelfde prijzen weer zonder vermelding of het in- of exclusief btw is.
De Groningse vleeskuikenhouder vraagt zich af waarom de vrije vleeskuikenprijzen Deinze exclusief btw even hoog staan als de vleeskuikenprijzen in Barneveld inclusief btw. „Daarom hebben veel Nederlandse vleeskuikenhouders een contract gebaseerd op de Belgische ABC”, zegt Bierema. België hanteert een btw percentage van 6 procent, Nederland 9 procent. „Uiteindelijk zie je dan op de afrekening de notering wat je bent overééngekomen met de koper en daar wordt het btw bedrag nog bij opgeteld. Die btw draag je later weer af. Maar het staat zo leuk voor een koper wanneer die een bod doet inclusief btw, maar er moet wel 9 procent afgedragen worden aan de belastingdienst”, licht Bierema toe.
Vertekend beeld
„Het weergeven van de prijzen in- en exclusief btw geeft een vertekend beeld en werkt misleidend. De vrije Nederlandse vleeskuikenhouder wordt hiermee naar mijn mening tekort gedaan”, aldus Bierema. „Tussen Barneveld en Deinze mogen wat mij betreft best verschillen zijn. Echter ik zie al jarenlang Barneveld en Deinze vaak gelijk op gaan met dien verschil dat Barneveld het btw bedrag in de notering betrekt. Ik vind dat daar transparantie moet komen. Wanneer in België de prijs 1 cent omhoog gaat is dat netto ook 1 cent voor de vleeskuikenhouder. In Nederland wordt je met een dooie mus blij gemaakt want hier is het 0,9 cent afgerond."
Positief nieuws is er volgens Bierema wel te melden over de CFG-notering, die wordt exclusief btw weergegeven. En zo hoort het te zijn, vindt hij.
Leegstand na huidige ronde
De kuikens van Bierema zijn 1 juni 21 dagen en 14 dagen oud. Na deze ronde kiezen Jan Pieter en Aletta Bierema voor leegstand. „Dit besluit hebben we negen weken terug al genomen omdat we problemen voorzien door corona. De kans op uitval van slachterijen en de risico’s van de hitte heeft ons doen besluiten om leeg te gaan staan. Het risico in de zomer met hitte is groot."
„Ook al wonen wij hier op 1.000 meter afstand van de zeedijk met verkoelende zeelucht en ook al hebben we nevelkoeling; in de zomer met die extreme temperaturen is het zwaar voor de kuikens. Wij gaan vakantie vieren na deze ronde”, zegt de 55-jarige vleeskuikenhouder. Hij liet nog nooit eerder zijn stallen leeg staan om deze redenen.