Nepluvi verbaasd over dreigement van Schouten om slachterijen mogelijk te sluiten
Nepluvi: Slachterijen werken sinds begin coronacrisis met hygiëneprotocollen
„Pluimveeslachterijen werken sinds eind maart als eerste slachterijen volgens protocollen”, geeft Oplaat aan. „We hebben de hygiënemaatregelen die iedere pluimveeslachterij neemt door een onafhankelijk onderzoeksbureau laten beoordelen. Daarnaast hebben controleurs van het ministerie en de NVWA de hygiënemaatregelen van slachterijen ook beoordeeld. Hieruit bleek dat pluimveeslachterijen goed omgaan met corona. Minister Schouten beschikt over die rapporten”, vertelt Oplaat.
Hij spreekt van een ‘levendig’ protocol. „Afhankelijk van de situatie passen we het hygiëneprotocol aan. Zo meten nu steeds meer pluimveeslachterijen vooraf de temperatuur van hun medewerkers. Medewerkers met koorts hoeven pas weer te werken zo gauw hun lichaamstemperatuur weer normaal is. Ook als ze koorts hebben als gevolg van een normale griep. Slachterijmedewerkers die niet werken, worden gewoon doorbetaald zodat bij hen de stimulans om toch te komen werken vervalt.”
Nepluvi heeft samen met slachterijen ook naar de huisvesting van de veelal buitenlandse arbeidsmigranten gekeken. „We zien er samen met slachterijen op toe dat iedere slachterijmedewerker voldoende leefruimte heeft.” Waar slachterijmedewerkers voorheen veelal met busjes bij slachterijen kwamen, komen velen nu ook met hun eigen auto om besmetting met corona te voorkomen. Nepluvi en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) spreken vanavond met minister Schouten van Landbouw over wat slachterijen allemaal doen om coronabesmettingen in slachterijen en van slachterijpersoneel te voorkomen.