Bevestigingsonderzoek salmonella bij ouderdieren ook in België afgeschaft
Tienduizenden gezonde ouderdieren straks nodeloos naar slachtbank
Bij een salmonellabesmetting van vleeskuiken- of leghenouderdieren werd voorheen altijd een tweede zogeheten bevestigingsonderzoek (of verificatie onderzoek) uitgevoerd om te checken of de dieren daadwerkelijk besmet waren. Pas wanneer uit dit onderzoek bleek dat de dieren met salmonella besmet waren, werden ze geruimd. Door gewijzigde Europese regelgeving moet er vanaf januari na één positief salmonellamonster een hele koppel geruimd worden. Aangezien er uit een tweede onderzoek vaak blijkt dat de ouderdieren toch niet met salmonella besmet zijn, is de Landsbond Pluimvee hier zeer ontstemd over. Door deze gewijzigde regelgeving worden er straks onnodig gezonde ouderdieren geruimd. Alle ouderdieren van vleeskippen, leghennen en kalkoenen lopen zo het risico slachtoffer te worden van een vals positieve salmonella status.
Sinds enkele jaren loopt er in België een salmonellabestrijdingsprogramma bij ouderdieren waarbij Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Salmonella Virchow, Salmonella Hadar, Salmonella Infantis en Salmonella Paratyphi B var. Java worden bestreden. Tot op heden werd er bij een positief resultaat, mogelijks veroorzaakt door een contaminatiefout, een uitgebreider bevestigingsonderzoek uitgevoerd om uitsluitsel te geven.
30 tot 60 procent vals positef
Bevestigingsonderzoeken in de voorbije drie jaar toonde aan dat 30 procent van deze tegenonderzoeken vals positief bleken te zijn, in Nederland liep dit zelfs op tot 60 procent. Het intrekken van het systematisch bevestigingsonderzoek is volgens de Landsbond niet alleen onverantwoord door het afdoden van gezonde dieren in volle productie, het heeft bovendien verstrekkende financiële gevolgen voor het Sanitair Fonds en de betrokken vermeerderaar. En dit zonder enige meerwaarde te bieden voor de volksgezondheid.
Daarom wordt er vanuit onze landbouworganisatie aan de Federale minister van Landbouw en Middenstand, Denis Ducarme (MR) gevraagd om samen met het FAVV dit opnieuw op te nemen met Europa om het nodeloos vernietigen van gezonde ouderdieren tegen te gaan door gerede twijfel vanuit een ruimere hoek te bekijken.
Evenals de Landsbond Pluimvee zijn LTO/NOP en NVP ook zeer ontstemd over de gewijzigde regelgeving. De stuurgroep VB van LTO/NOP en NVP wil het zogeheten verificatie onderzoek na een positieve salmonella uitslag behouden voor de vermeerderingssector. „We willen dat de NVWA verificatieonderzoek laat doen bij een negatieve PCR test van de ouderdieren en negatieve inlegvellen van vleeskuikens. Daarmee willen we voorkomen dat er koppels ouderdieren vervroegd worden geslacht die achteraf niet salmonella positief zijn.” Dat zei voorzitter Dick Schieven van de stuurgroep VB eind april tegen Pluimveeweb.nl.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: Landsbond Pluimvee