Resultaten leghennen met gekiemde tarwe veelbelovend
Op het biologisch pluimveebedrijf De Lankerenhof van Chris en Marjanne Borren in Voorthuizen is de Kiemrad getest bij een koppel biologische leghennen. Borren heeft een stal voor de helft gekiemde tarwe gevoerd en de andere helft ongekiemde tarwe.
Hogere productie
„De afdeling die gekiemde tarwe kreeg vanuit de Kiemrad legt ongeveer 10 procent meer eieren. Dat geeft een indicatie dat gekiemde tarwe kan werken maar verder wetenschappelijk onderzoek moet meer uitsluitsel geven”, zegt Marjanne. Ze geeft aan dat één onderzoek nog niet kan bewijzen dat gekiemde tarwe hogere eiproductie geeft. „Er zijn nu nog te veel toevalligheden. Er zijn meer praktijkproeven en wetenschappelijk onderzoek nodig om het effect te bewijzen”, aldus Marjanne Borren.
Adri van Boxtel, importeur van Kiemrad, meldt dat in Oostenrijk, het thuisland van het Kiemrad, de kippen die de gekiemde tarwe kregen meer eieren leggen. Hij haalde het Kiemrad 5 jaar geleden naar Nederland. Het is een machine om automatisch granen of andere zaden te laten ontkiemen. Adri van Boxtel: „Enzymen zorgen er tijdens het kiemproces voor dat eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Ook worden vetten in vetzuren en zetmeel omgezet in suikers. Het gehalte van veel vitaminen wordt verhoogd, waar het gehalte aan anti-nutriënten, ofwel fytinezuur, juist lager wordt."
Borren werkt naar tevredenheid met de Kiemrad 1800. Het automatisch voersysteem werkt ook goed, alleen zijn er af en toe storingen door de gekiemde tarwe.
Verder wetenschappelijk onderzoek nodig
De dochter van Chris en Marjanne onderzoekt voor haar master aan de WUR in Wageningen het effect van de gekiemde tarwe. Vanwege corona en de gesloten laboratoria is het onderzoek vertraagd en zullen de resultaten van onder andere mestmonsters op zijn vroegst pas aan het einde van dit jaar bekend zijn.
Er wordt nog onderzoek gedaan naar het microbioom, de bacteriesamenstelling van de darm. De verwachting is dat er door gekiemd graan te voeren een beter microbioom ontstaat. Nader onderzoek moet dit nog bewijzen.