Strengere eisen voor wintergarten en ontwormen biohennen

Dat zegt Henk Spruijt, voorzitter van de Biologische Pluimveehouder Vereniging. „Je ziet continu het eisenpakket voor het produceren van biologische eieren verschuiven en strenger worden. Ondanks herhaaldelijk overleg gaan die voorstellen door. Daar moeten we als biologische pluimveehouders mee dealen.”
Wintergarten tot 2024
De Europese regelgeving is gemaakt door de participerende leden en al jaren geleden in gang gezet. „Nederlandse pluimveehouders zijn creatief en hebben de wintergarten, de overdekte uitloop, meegeteld als staloppervlakte om zodoende meer hennen te kunnen houden. Jaren geleden is al gezegd dat het niet toegestaan was maar de regeling is niet uitgevoerd. Dat moment komt echter wel dichterbij”, zegt Henk Spruijt.
De wintergarten mag in zijn huidige vorm tot 1 januari 2024 worden meegeteld als staloppervlak te voor het bepalen van het maximum aantal dieren. „Bij aanpassing van de wintergarten waardoor een binnenklimaat gegarandeerd kan worden, kan de oppervlakte nog wel meegerekend worden. Dit zal hoogstwaarschijnlijk problemen opleveren met KAT en dan is aanbouw van een veranda nodig. Dat zal bouwtechnische problemen opleveren. Hij raadt pluimveehouders aan de originele wettekst te lezen omdat er soms grote investeringen nodig zijn om aan de toekomstige wetgeving te kunnen blijven voldoen.
Eisen ontwormen
Aan het gebruik van ontwormen worden per 1 januari 2021 extra eisen gesteld. „Ontwormen is wel toegestaan maar na de kuur, is er nog een wachttijd van 48 uur. Gedurende die periode van 7 dagen mogen de geproduceerde eieren niet afgezet worden als bio ei”, zegt Spruijt. In praktijk betekent het dat een biologische pluimveehouder elke twee maanden een week productie niet als bio ei af kan leveren. „We hebben als BPV al 2 jaar geprotesteerd tegen deze regelgeving want een biologische pluimveehouder kan niet zonder ontwormen. Argumenten dat zonder ontwormen de diergezondheid en -welzijn in gedrang komt, worden niet ter harte genomen”, aldus Spruijt. Maatregelen die in de biosector voorgesteld worden, komen later vaak ook in de reguliere sector terug. Spruijt roept belangenbehartigers op om alert te blijven.
Lees hier de uitvoeringsverordening van de EU: artikel 19 omschrijft de wintergarten.