Veehouderij maakt niet ziek, veehouders en hun kinderen zijn juist gezonder
Veehouders willen een breed en onpartijdig onderzoek naar corona en luchtkwaliteit
Aan het begin van de coronacrises zagen linkse politici direct mogelijke verbanden tussen het groot aantal coronabesmettingen in bepaalde gemeenten in Oost-Brabant en Noord-Limburg en de daar aanwezige intensieve veehouderij. Voor LNV minister Carola Schouten aanleiding het RIVM opdracht te geven deze mogelijke relatie te onderzoeken. Alleen het onderzoek naar deze mogelijke relatie is in de ogen van Varkens Vandaag stigmatiserend, vooringenomen en polariserend. Het brengt verkeerde denkbeelden in het land, stelt Varkens Vandaag. In haar ogen maakt veehouderij niet ziek. Veehouders en hun kinderen zijn juist gezonder dan andere Nederlanders, onderstreept Varkens Vandaag. Ze verwijst daarbij naar een onderzoek van Nivel uit 2008, waaruit blijkt dat boeren minder vaak hun huisarts bezoeken en minder last hebben van hun luchtwegen. Kinderen van boeren hebben twee maal minder vaak last van astma, luchtwegaandoeningen en allergieën volgens het IRAS aan de Utrecht universiteit. Martijn Schuijs van VIB/UGent toonde zelfs aan dat boerderijstof beschermt tegen astma. Volgens Varkens Vandaag vermoeden wetenschappers dat het contact met stof, bacteriën en micro-organismen via dieren en stallen het immuunsysteem versterkt. Waarschijnlijk ook op volwassen leeftijd.
Meer verbanden
De varkenshouders plaatsen grote vraagtekens bij de vraag of er een verband is tussen de intensieve veehouderij in Oost-Brabant en Noord-Limburg en het hoge aantal coronaslachtoffers in sommige gemeenten in deze regio’s. Coronaregio’s zijn ook intensief qua verkeer, industrie en mensen. Bovendien heeft het Ruhrgebied ook invloed op de luchtkwaliteit in Oost-Brabant en Noord-Limburg. De veehouders wijzen ook op het feit van weinig coronaslachtoffers in veehouderij intensieve gebieden/gemeenten zoals Venray, de Achterhoek, Twente, Overijssel, Midden-Brabant en de Belgische regio West-Vlaanderen. Ook het omgekeerde is het geval. China bijvoorbeeld, waar corona voor het eerst opdook ontstond, kent geen intensieve veehouderij gebieden.
Sociale contacten
Wat volgens Varkens Vandaag wel mogelijk een duidelijk rol speelt is dat gebieden, die hard door het coronavirus worden getroffen, socialer zijn, er zijn meer onderlinge contacten. Zeker in carnavalstijd.
Conclusie
De Varkens Vandaag zegt zich gesteund te voelen door het RIVM en epidemiologen als Lidwien Smit van de Universiteit in Utrecht. Iedereen zoekt naar antwoorden maar niemand kan nu zeggen wat er lokaal aan de hand is. Corona is een complexe ziekte. Er zijn veel meer correlaties dan de veehouderij. Daarom is een breed en onpartijdig onderzoek essentieel.