Geen inkomensvoordeel bij conceptproductie voor vleeskuikenhouder in 2017

Op de Nederlandse markt wordt pluimveevlees van diverse concepten aangeboden op basis van langzamer groeiende vleeskuikens. Voorbeelden in de supermarkt zijn de ‘Kip van Morgen’ en het Beter Leven keurmerk met 1 ster van de Dierenbescherming. Deze concepten vormen een tussensegment tussen de reguliere kip en de biologische kip.
In een studie van het Greenwell-project wordt de ‘Kip van Morgen’ en de vleeskuikens gehouden volgens het Beter Leven keurmerk met 1 ster vergeleken met reguliere en biologische vleeskuikens. De kostprijs op het pluimveebedrijf neemt voor 'Kip van Morgen', 'Beter Leven' en biologisch respectievelijk met 20 procent, 44 procent en 193 procent toe ten opzichte van de reguliere kip.
Per kilo borstfilet is de toename respectievelijk 38 procent, 78 procent en 402 procent. Deze toename is groter dan de toename van de kostprijs op het pluimveebedrijf omdat bij langzamer groeiende dieren het slachtrendement en filetrendement lager zijn dan bij de reguliere kip.
Economsiche aspecten
Ook vergeleken onderzoekers de economische aspecten van vier vleeskuikenproductiesystemen. Binnen Greenwell ontwikkelen wetenschappers een model om de effecten van vleeskuikenproductiesystemen op duurzaamheid voor het milieu, dierenwelzijn en economie in te kunnen schatten. Dat gebeurt door Wageningen Livestock Research en Wageningen Economic Research.
Meer informatie is te vinden in de publicatie Economics of broiler production systems in the Netherlands op de website van Wageningen University & Research.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Wageningen Economic Research