Sector wil verificatieonderzoek salmonella behouden bij gerede twijfel
PCR test en negatieve inlegvellen aanleiding voor gerede twijfel
Tot begin dit jaar liet de NVWA altijd standaard zelf nog een keer onderzoeken of ouderdieren daadwerkelijk besmet waren met salmonella na een positieve uitslag. De Europese Commissie verplichtte Nederland in januari hiermee te stoppen en een met salmonella besmet koppel vermeerderingsdieren direct te slachten bij één positieve uitslag. Alleen bij gerede twijfel mag hiervan worden afgeweken. Het begrip gerede twijfel biedt op dit moment echter weinig soelaas, volgens Schieven.
„Evenals de Europese Commissie willen we als Nederlandse pluimveesector geen salmonella besmettingen bij vermeerderingsdieren. Daarom worden koppels die positief zijn vervroegd geslacht en de eieren vernietigd. Daarover zijn we het eens. Maar uit verificatieonderzoek kwam vorig jaar naar voren dat 60 procent van de positieve koppels achteraf niet salmonella positief waren. Dankzij het verificatieonderzoek is het onnodig vervroegd slachten van ouderdieren voorkomen”, duidt Schieven het probleem.
‘Eén uitslag fataal’
„Wanneer is er sprake van gerede twijfel? Is dat alleen wanneer (salmonella) onderzoekslaboratorium in brand of onder water staan. Of wanneer de chauffeur die de monsters ophaalt een ongeluk krijgt? Wij vinden dat er sprake is van gerede twijfel indien een PCR test van de ouderdieren en de inlegvellen van de vleeskuikens negatief zijn”, zegt Schieven.
„Dat haalt ook de enorme psychische druk bij een vermeerderaar weg. Die loopt iedere twee weken overschoenen voor de salmonellamonstername. Stel dat er een positieve uitslag naar voren komt, dan kan dit het einde van zijn koppel betekenen. Dat geeft voor vermeerderaars een enorme druk. Dat terwijl een koppel, waar één monster een positieve uitslag krijgt, achteraf lang niet altijd positief is.”
Gerede twijfel
De stuurgroep VB is hierover in gesprek met het ministerie. „We willen voorkomen dat er koppels vervroegd worden geslacht die achteraf toch negatief blijken. Door het begrip gerede twijfel te definiëren en aan de hand daarvan toch een verificatieonderzoek te doen kan de NVWA dat voorkomen”, herhaalt Schieven.
„In de EU was het al langer verplicht om koppels te ruimen die na één uitslag positief waren, alleen bij ‘gerede twijfel’ mocht er een verificatie onderzoek gedaan worden. De NVWA stelde echter tot begin 2020 altijd een verificatieonderzoek in bij een positieve salmonella uitslag. De Europese Commissie wees het Nederlandse ministerie van LNV er in december 2019 op dat dit niet meer mocht. De cijfers van de afgelopen jaren laten zien dat een verificatie onderzoek de moeite waard is. Het onnodig doden van dieren kan niet de wens zijn van LNV. Wat we ons gezamenlijk wel moeten afvragen is het hoge percentage vals positieve uitslagen.”
„Vermeerderaars hebben geen invloed op fouten in een laboratorium. Maar moeten er gezien het grote belang zelf wel alles aan doen om bij het nemen van monsters fouten te voorkomen”, vult Piet Faber aan. „In vakblad Bravo stond onlangs een artikel van pluimveedierenarts André Steentjes hoe vermeerderaars fouten bij het nemen van monster kunnen voorkomen”, verwijst Faber.