MaleChain completeert het uitgebreide assortiment van Big Dutchman
Vleeskuikenouderdieren: Kettingvoersysteem voor het apart voeren van hanen en meer
Bovendien moet worden vermeden dat de hanen het voer van de hennen opeten en dat de hennen bij het voer van de hanen kunnen komen. Om dit te realiseren biedt Big Dutchman verschillende oplossingen aan.
De nieuwste toevoeging aan het assortiment is kettingvoersysteem MaleChain. De innovatie is het eerste kettingvoersysteem voor het apart voeren van hanen ter wereld, dat is uitgerust met een compleet voercircuit in slechts één goot.
“Door het dubbele circuit wordt veel plaats in de stal bespaard”, zegt Jennifer Lindel van Big Dutchman over het belangrijkste kenmerk van de MaleChain. “Bovendien is het systeem ideaal voor hanen met onbehandelde snavels, omdat de voerketting de natuurlijke snavelslijtage bevordert. Hiermee biedt Big Dutchman een oplossing voor het verbod op het knippen van snavels dat in veel landen geldt. De patentaanvraag voor deze nieuwe innovatie is reeds ingediend.
Een ander pluspunt is dat de dieren opvallend snel en vooral tegelijkertijd worden gevoerd. Dat komt onder andere doordat de ketting het rantsoen in twee richtingen vervoert. Maar ook de snelheid van de ketting speelt een belangrijke rol. “Het voer legt 36 meter per minuut af”, licht Jennifer Lindel toe. Op die manier komt het voer bijna tegelijkertijd overal in de stal aan. En dat heeft een positief effect op de hanen, omdat ze dan minder gestrest zijn bij het eten.
Overige voordelen:
- Het voerreservoir kan aan het begin of in het midden van de voerlijn worden geïnstalleerd ► geschikt voor alle stallengten;
- De ketting is in hoogte verstelbaar ► hennen kunnen niet bij het hanenvoer;
- De hanen staan bij het voeren naast elkaar ► perfecte controle van de dieren;
- Het systeem is flexibel te installeren ► staande en hangende montage;
- De goot is open en compleet toegankelijk ► beste voorwaarden voor een grondige reiniging.
Uit Male ontstaat FeMale
Wanneer het rooster voor de hanen wordt vervangen door een op hennen aangepast rooster, verandert de MaleChain in een FeMaleChain. Zo'n omgebouwd kettingsysteem wordt met name aanbevolen voor pluimveehouders die het aantal voerplaatsen voor hun hennen in de stal willen uitbreiden, omdat dat een positieve invloed op het gestel van de hennen heeft.
Kenmerken van de FeMaleChain:
- Plaatsbesparende kettingcirculatie;
- Eenvoudig te implementeren in bestaande stallen;
- Eenvoudig voersysteem op de mestkanalen;
- Staande/hangende montage.
Voersysteem ReproMatic
Bij beide systemen komt het transport van het voer voor rekening van de CHALLENGER-voerketting, een oude klassieker uit het productassortiment van Big Dutchman voor vleeskuikenouderdieren. Al vele jaren toont deze voerketting zijn effectiviteit als basis van het ReproMatic-voersysteem, een voerconcept met pannen dat speciaal voor ouderdieren werd ontwikkeld. Het systeem bestaat uit een kettingaandrijving met pannen, en biedt pluimveehouders voor zowel de opfok als de broedeierenproductie veel voordelen.
Oud en jong
Twee andere interessante producten uit het assortiment van Big Dutchman voor de huisvesting van vleeskuikenouderdieren hebben buiten hun effectiviteit nog iets anders opvallends: ze werden ruim zeventig jaar na elkaar ontwikkeld!
Voerketting CHAMPION
Met afstand het product dat al het langste dienst doet is de voerketting CHAMPION. Het is het resultaat van een knutselsessie van twee pluimveehouders die in 1938 op zoek waren naar een manier om het met de hand voeren eenvoudiger te maken. Dit luidde niet alleen de start van het verhaal van Big Dutchman in, maar ook een heel nieuw tijdperk in de geschiedenis van de pluimveeteelt. De CHAMPION was de eerste vorm van automatisering in pluimveestallen. En tot op vandaag de dag is het uitgangsconcept (voertrechter, aandrijving, hoek, goot en de ketting) de standaard in de pluimveesector.
Voerpan MalePan
Een heel stuk recenter is een andere voertopper uit het assortiment, die inmiddels ook al in grote mate aan populariteit heeft gewonnen onder pluimveehouders. Ongeveer vijf jaar geleden werd speciaal voor het voeren van hanen voerpan MalePan ontwikkeld. Een transportbuis met spiraal transporteert het voer naar de pannen. De voerlijn wordt zo hoog ingesteld dat de hennen niet bij de pannen kunnen. De pannen zijn bedekt met korund, een mineraal dat door zijn hoge hardheid in poedervorm onder andere als schuurmiddel wordt gebruikt. Resultaat: tijdens het eten slijten de snavels van de dieren op natuurlijke wijze.