Pluimveehouderij kan door techniek voldoen aan ammoniakreductie
Een gemiddeld pluimveebedrijf stoot meer stikstof uit dan een gemiddeld melkveebedrijf, maar in tegenstelling tot hun koeiencollega’s hebben pluimveehouders verschillende technieken tot hun beschikking om de uitstoot fors te verminderen en ook nog eens de bedrijfsresultaten te verbeteren. Het zijn vooral de pluimveehouders die nu worstelen met een ongeldige vergunning afgegeven na 2015 en degenen die rondom Natura 2000 gebieden.
Lastig voor vleeskuikenouderdierhouder
Maar hoeveel pluimveehouders nabij deze natuurgebieden in een benaderd situatie zitten is nog onduidelijk. Dat geeft Sjaak van Schaik, pluimvee-adviseur bij VanWestreenen aan: „Voor heel Nederland heb ik daar geen concreet beeld over. Geen enkele pluimveehouder heeft ons gebeld die door een Natura 2000 gebied in de problemen komt. Er is één locatie op de Veluwe met een relatief hoge uitstoot, maar dit bedrijf heeft goede rechten en kan gewoon doorgaan. Daarentegen is er in Barneveld een vleeskuikenouderdierhouder en voor hem is het lastiger om stikstof te reduceren, Deze deelsector is net te klein om volledig in te zetten om innovatie.”
De betreffende veehouder heeft volgens Van Schaik een hoge emissie van 10.000 kilogram. Wil de gemeente iets doen om de stikstofdepositie op de Veluwe te verlagen dan zouden ze deze veehouder kunnen uitkopen. „Dat zet meer zoden aan de dijk en is effectiever dan de uitkoop van twee of drie melkveehouderijen.”
Vernietigde vergunningen
Toch vormen techniek en Natura 2000 gebieden niet het grootste obstakel voor de pluimveehouderij. Van Schaik voorziet dat vooral de beleidsregels het voor een aantal pluimveehouders erg lastig kunnen maken. „We hebben straks te maken met de beleidsregels van de provincies. Het is leuk over allerlei technieken te beschikken, maar je moet wel een geldige vergunning hebben en de komende beleidsregels kunnen roet in het eten gooien. Zo zitten een aanzienlijk aantal pluimveehouders met hun handen in het haar, omdat zij een ruimere vergunning na juli 2015 hebben gekregen welke is aangevochten bij de Raad van State. Al deze vergunningen zijn vernietigd. Nu hebben ze een stal zonder vergunning en moeten of hun stikstofemissie omlaag brengen, zeg maar intern salderen, of aankopen. Stikstof is echter nu niet voor handen, want externe saldering werd nog niet toegestaan.”
Van Schaik vertelt in vakblad Pluimveeweb van april over de impact van de komende stikstofmaatregelen voor pluimveehouders. Het vakblad is donderdag 23 en vrijdag 24 april verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.