'Sommige vleeskuikenhouders zien de ernst van de situatie niet in'
De stemming op de virtuele ‘markt’ in Deinze was op zijn zachtst uitgedrukt niet al te rooskleurig. Met een afwaardering van 1 cent tot 0,75 euro per kilo levend gewicht hield de prijs vooralsnog goed stand. Al zijn de vooruitzichten somber, volgens Pluimvee.
Opzet 25 procent reduceren
Op 1 april riepen verschillende instanties in Vlaanderen op om de opzet van reguliere vleeskuikens in Vlaanderen met 25 procent te reduceren. De oproep werd over het algemeen goed onthaald en veel vleeskuikenhouders hebben aanpassingen doorgevoerd aan hun opzetplanning, meldt Pluimvee. Helaas zijn er toch vleeskuikenhouders die nog niet de ernst van de situatie begrijpen. Ondertussen zijn we drie weken verder en is het besef bij velen steeds sterker dat de opzet drastisch moet gereduceerd worden om een totale impasse te vermijden, zelfs handelaren en slachterijen scharen zich hierachter.
Overaanbod dreigt
Het overaanbod aan pluimveevlees, voornamelijk door de immense hoeveelheid pluimveevlees (850.000 ton – voornamelijk diepvriesfilet) die jaarlijks in de EU wordt geïmporteerd uit derde landen (Brazilië, Thailand, Oekraïne en dergelijke) en de vogelgriepperikelen in Oost-Europa die ervoor zorgen dat pluimveevlees dat normaal bestemd was voor de export naar derde landen alsnog op de Europese markt terecht komt, zorgt voor een immense aanleg van diepvriesvoorraden in België en in heel Europa.
Sommige slachterijen dreigen er zelfs mee hun activiteiten stil te leggen, dit om te benadrukken dat ze hun geld niet gaan blijven beleggen in het aanleggen van diepvriesvoorraden. Dit soort dreigementen worden tijdens de prijsonderhandelingen in Deinze steeds vaker op tafel gegooid. Woensdag 22 april duurde het meer dan anderhalf uur om de prijsvoorstellen van – 0,05 om te buigen tot – 0,01.
Collectief doen
„Door verschillende organisaties wordt er zowel op nationaal als Europees niveau bekeken of er maatregelen kunnen ingevoerd worden die de impact van de corona (COVID-19) pandemie kunnen beperken. In afwachting van mogelijke maatregelen is het belangrijk om er zelf, als vleeskuikenhouder, ook iets aan te doen. De vleeskuikensector heeft het geluk om over korte cyclus te beschikken waardoor er vlug en efficiënt op het marktgebeuren kan ingespeeld worden. Dit heeft enkel maar effect als iedereen dit collectief doet”, zegt Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.
„We zijn er ons ten volle van bewust dat dit ‘pijn’ doet, niet alleen voor de vleeskuikenhouders, maar voor de hele keten (vermeerderaars, broeierijen, …). Alleen is het belangrijk om op lange termijn te denken, het is net om erger te voorkomen of hoe iemand het zo mooi verwoorde: 'Tijdelijk minder opzetten beter dan markt die langdurig verziekt is'. Ondertussen zal er geprobeerd worden om te kijken of en hoe dit leed voor de getroffenen verzacht kan worden."
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Pluimvee
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Pluimvee