'Exportmarkt van kip is momenteel chaotisch'
'Poolse slachterijen bieden kip voor dumpprijzen aan'
'Poolse slachterijen verkopen kipfilets tot de helft van de normale prijs'

Door de lockdown in Europa als gevolg van de coronacrisis valt de vraag naar kip vanuit de horeca en industrie grotendeels weg en loopt alleen de afzet naar supermarkten nog goed. Veel Nederlandse slachterijen vriezen als gevolg daarvan een aanzienlijk deel van hun productie in. Bovendien dalen de vleeskuikenprijzen al drie weken op rij.
Lagere opzet
Slachterijen pleiten voor een lagere opzet van reguliere kuikens. „Bijna over de hele keten is men voorstander van reductie van de opzet met 25 procent”, zei Danny Coulier, voorzitter van de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond begin april. „Zo'n reductie heeft op zijn vroegst binnen 9 tot 10 weken effect. Ingrijpend zo'n reductie van de opzet, maar essentieel om deze crisis het hoofd te bieden.”
Ook Nederlandse slachterijen pleiten voor een lagere opzet van reguliere vleeskuikens. Naar verluidt betaalt één Nederlandse slachterij 3,5 cent meer uit per kilo aan vleeskuikenhouders die de komende ronde minder reguliere vleeskuikens opzetten en niet uitladen.
Geen enkele slachterij weet echter hoe de vraag naar kip er over een paar weken uitziet. Dat is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus en de daaraan gekoppelde maatregelen.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing