Vleeskuikenhouder verliest rechtszaak vang- en laadletsel en moet boete betalen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/45/540/rechtbank_hamer_agrio_archief.-detail.jpg)
De NVWA heeft volgens de rechtbank Rotterdam voldoende gemotiveerd dat er vangletsel is vastgesteld. Het letsel dat is geconstateerd, is niet tijdens het transport of in de slachterij ontstaan, volgens de rechter.
Bovendien is de door de NVWA gebruikte methode om vangletsel vast te stellen een valide methode. De verklaring van een deskundig dierenarts biedt geen aanknopingspunt om te twijfelen aan deze methode. Het beleid van de NVWA wordt zelfs deels ondersteund door de commentaren van de dierenarts, aldus de rechter.
Andersoortig letsel
De NVWA heeft volgens de rechter voldoende toegelicht dat het letsel dat is vastgesteld niet bij het transport of op de slachterij kan zijn ontstaan. Zo lichtte de NVWA toe dat letsel ontstaan bij transport voornamelijk andersoortig letsel betreft en een aanzienlijk groter deel van de kuikens betreft dan bij vangletsel wordt geconstateerd. Daarnaast gaat de NVWA na of zich bij het transport calamiteiten hebben voorgedaan.
Ook is toegelicht – onder meer met een filmpje over het proces op de slachterij – dat door de NVWA geteld letsel niet kan zijn ontstaan op het slachthuis. De kuikens worden aan het begin van het slachtproces, voorafgaand aan het kantelen van de containers, onomkeerbaar bedwelmd. Bij bedwelmde kuikens zullen ontstane bloedingen onderhuids nauwelijks uitbreiden omdat ze een zeer lage hartslag hebben. Bovendien is het proces op het slachthuis te kort om een bloeding van drie centimeter of meer te ontwikkelen, aldus de rechter. Daarnaast is het type letsel dat bij het slachtproces kan ontstaan anders en is er een verschil in kleur.
Kleur bloeding
De rechtbank vindt het voldoende aannemelijk, mede gelet op de ter zitting gegeven toelichting, dat er een aanzienlijk verschil zit tussen de kleur van een verse bloeding en die van een oudere bloeding waarvan het bloed al (deels) gestold is of onderhuids verkleurd. En dat dit verschil door een deskundig dierenarts goed kan worden vastgesteld. Er is ter zitting toegelicht dat een verse wond goed herkenbaar is en dat een bloeding na een paar uur echt donkerrood van kleur is en eventueel gestold.
Verder leidt de rechtbank uit het getoonde filmpje af dat bij een snelheid van 7500 kuikens per uur het letsel aan de karkassen voldoende kan worden beoordeeld door een deskundig dierenarts.
Boetes geschrapt
Andere vleeskuikenhouders die bezwaar maakten tegen een boete voor vang- en laadletsel werden door de rechter wel in gelijk gesteld. Eén vleeskuikenhouder krijgt het boetebedrag van 1.500 euro terug van de NVWA omdat de NVWA hem eerst had moeten waarschuwen dat het aandeel vang- en laadletsel te hoog was. Dat besloot de rechtbank Rotterdam in maart vorig jaar.
'Herzie vangletselprotocol NVWA'
„De pluimveesector moet samen met de NVWA een verbeterplan maken om vang- en laadletsel bij vleeskuikens te verminderen.” Daarvoor pleit Wim Tondeur, de autoriteit in Nederland wat betreft karkasletsels bij vleeskuikens. „Het protocol dat de NVWA gebruikt om te bepalen of er sprake is van vang- en laadletsel klopt niet en moet grondig herzien worden”, stelt Tondeur. Lees het uitgebreide achtergrondverhaal hierover deze week in vakblad Pluimveeweb.
Het vakblad verschijnt donderdag 23 of vrijdag 24 april. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: Rechtbank Rotterdam