'Hypocriet hoe supermarkten kippenvlees verkopen'
„Zonder uitgebreide communicatie met de consument ligt er nu wel regulier kippenvlees in de schappen van de supermarkt. Als wij als boeren dit zouden doen, werden we direct aan de hoogste schandpaal genageld. De supermarkten hebben de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen maar een stickertje met de goede uitleg wat de consument nu koopt, dat kan dan niet”, zegt de Friese vermeerderaar van vleeskuikenouderdieren. Ook vindt hij het vreemd dat diverse actiegroepen zich niet laten horen. Faber: „Nu is regulier kippenvlees goed genoeg en anders niet. Laat de consument altijd kiezen welk kippenvlees hij of zij wil kopen met bijbehorende prijs. Blijkbaar kan het wel; dat blijkt nu wel. Ik zou het super vinden als zowel regulier als langzaamgroeiend kippenvlees in de schappen ligt. Dat zou een mooi positief gevolg van corona zijn. Hoe het nu gaat, is het hypocriet.”
Slecht vooruitzicht broedeimarkt
De vleeskuikenmarkt is momenteel vanwege de coronacrisis slecht en er worden minder vleeskuikens opgezet. „De broedeiprijzen dalen en gaan koppels vleeskuikenouderdieren vervroegd geruimd worden. Dat is een natuurlijk gevolg. Moeten we dat als sector alleen dragen”, vraagt Faber zich af.
De stuurgroep LTO/NOP -NVP, met de nieuwe voorzitter Dick Schieven, overlegde gisteren via internet. „De vooruitzichten zijn onzeker. De export van broedeieren is veel minder; leveringen per vrachtwagen kan maar via de lucht niet. Slachterijen zetten minder op, de ene 15 procent de andere 40 procent. Gaan alle slachterijen dat doen? Hoe lang gaat het duren? Er is nog niet veel van te zeggen”, aldus Faber. De volumes van opgeslagen broedeieren stijgen en als Nederland zijn we een sterk exporterend land. Faber: „Veel is nog onduidelijk maar we zullen het als vleespluimveesector samen op moeten lossen. Alle schakels hangen aan elkaar.”