Vleeskuikenmarkt reguliere vleeskuikens onder zware druk door deels weggevallen afzet
'Zet minder reguliere kuikens op en laad pas vanaf 2 kilo uit'
Als gevolg van de dramatische vleeskuikenmarkt kelderden de vleeskuikenprijzen de laatste weken aanzienlijk en pleiten zowel Nederlandse als Belgische slachterijen voor een lagere opzet van reguliere kuikens. „Bijna over de hele keten is men voorstander om de opzet met 25 procent te reduceren”, zei Danny Coulier, voorzitter van de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond begin april. „Een advies dat pas ten vroegste binnen 9 tot 10 weken effect heeft. Ingrijpend, maar essentieel om deze crisis het hoofd te bieden.”
Ook Nederlandse slachterijen pleiten voor een lagere opzet, hoewel geen enkele slachterij weet hoe de vraag naar reguliere kip erover een paar weken uitziet. Dat is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus en de daaraan gekoppelde maatregelen.
Ad Rombouts, manager kuikenplanning van De Heus Voeders noemt de huidige marktsituatie een crisis. „Ik ben nu hele dagen met vleeskuikenhouders aan het bellen, van wie wij de kuikens plannen, om voor te stellen minder kuikens op te zetten. Wij zeggen dat het verstandig is om minder kuikens op te zetten maar laten het aan een vleeskuikenhouder zelf over hoeveel kuikens hij minder opzet.” Hoe lang de crisis duurt, weet hij niet. „We moeten echter ook niet opeens een tekort aan kip hebben wanneer straks de markt weer aantrekt.”
Wel normaal opzetten
Wim Haverkotte van kipverwerker Nijland spreekt van een tweedeling. „Er zijn slachterijen die er bij hun vleeskuikenhouders adviseren om minder reguliere kuikens op te zetten, maar ook slachterijen die voorstellen gewoon het normale aantal reguliere vleeskuikens op te zetten. Zij gokken erop dat de afzetprijzen van kip over zes, zeven of acht weken wellicht hoger zijn vanwege het lagere aanbod.”
„Een kwart minder vleeskuikens opzetten, is ook nogal wat. Indien hier massaal gehoor aan wordt gegeven en de coronamaatregelen zijn versoepeld, stijgen de afzetprijzen van kip over zes, zeven of acht weken aanzienlijk”, schat Haverkotte in. Hij koopt kip van meerdere Nederlandse slachterijen in en is daardoor redelijk op de hoogte van de marktontwikkelingen.
Vrieshuizen nagenoeg vol varkensvlees
Slachterijen vriezen nu veel reguliere kip in vanwege de grotendeels weggevallen afzet. Een bijkomend probleem is echter dat veel vrieshuizen in Noordwest Europa al nagenoeg vol zitten met varkensvlees. „Door uitbraken van de Afrikaanse varkenspest kromp de Chinese varkensstapel vorig jaar met meer dan de helft en importeerde het land enorm veel varkensvlees. China kocht zoveel varkensvlees dat de Chinese vrieshuizen rond eind vorig jaar volzaten. Begin dit jaar brak het coronavirus uit in China en vroren Noordwest Europese varkensslachterijen vanwege gesloten grenzen veel vlees in. Een groot deel van dat varkensvlees ligt nu nog in de vrieshuizen wereldwijd”, legt Haverkotte uit.
Afzet in Scandinavië loopt redelijk door
In tegenstelling tot veel andere Europese landen loopt de afzet van kip in Scandinavische landen nog wel redelijk door. Dit heeft twee belangrijke redenen. In Zweden geldt er geen lockdown en zijn restaurants gewoon open. Bovendien zijn Scandinavische landen zelfvoorzienend voor kip en daardoor niet afhankelijk van de export.
In veel anderen landen worden er wel minder vleeskuikens opgezet. Zo is de opzet van vleeskuikens in Polen ook 25 procent lager, volgens Nederlandse vleeskuikenslachterijen. Bovendien gaan er geluiden dat twee Poolse slachterijen tijdelijk niet slachten omdat het personeel getroffen is door corona. De redactie van Pluimveeweb heeft hier echter geen officiële bevestiging van.
Nederlandse supermarkt verkoopt meer kip
De afzet van conceptkip in Nederlandse supermarkten is tijdens de coronacrisis aanzienlijk hoger. Consumenten kunnen niet meer in restaurants eten en kopen veel meer kip in supermarkten. Slachterijen schatten in dat die afzet met 10 tot 15 procent is toegenomen. Vleeskuikenhouders verbazen zich erover dat hun uitbetalingsprijzen niet gestegen zijn, hoewel de afzet fors is toegenomen. Ze hadden dit graag terug gezien in de uitbetalingsprijs.
Lees het complete marktverhaal over de vleeskuikenmarkt, waarin slachterijen en andere marktspecialisten ingaan op de huidige vleeskuikenmarkt en de vooruitzichten op korte termijn in vakblad Pluimveeweb van april. Het vakblad verschijnt donderdag 23 of vrijdag 24 april. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.