Ter Heerdt eerste Nederlandse broederij met geslachtsbepaling in het ei
De legbroederij uit het Gelderse Babberich werkt samen met het Duits-Nederlandse Seleggt en het Duitse bedrijf AAT omdat het legpluimveehouders zo veel mogelijk oplossingen wil aanbieden. Beide bedrijven ontwikkelden technieken voor geslachtsbepaling in het ei.
AAT
Bij de techniek van Agri Advanced Technologies (AAT) wordt het geslacht na de dertiende dag van het broedproces bepaald. Dat gebeurt met licht. De nauwkeurigheid van de geslachtsbepaling met deze techniek is 98 procent. De techniek is alleen geschikt voor bruine kippen. „We bieden deze techniek vanaf juli 2020 aan omdat deze techniek dan pas gebruiksklaar is”, zegt marketing manager Janneke Loeven van Ter Heerdt.
Seleggt
Bij de techniek van het Duits-Nederlandse bedrijf Seleggt wordt een piepklein gaatje in elk broedei gelaserd. Uit dat gaatje komt een druppeltje vloeistof. Uit dit druppeltje wordt afgeleid of er een hen of een haan in het ei zit. De techniek is meerdere malen getest in een proefopstelling op de broederij van Ter Heerdt. „Vanaf april bieden wij deze techniek aan en komen de eerste kuikens uit in onze broederij in Babberich. De Seleggt-techniek is zowel geschikt voor bruine als witte kippen”, zegt directeur Chiel ter Heerdt.
„De ontwikkeling van technieken van geslachtsbepaling nam enkele jaren in beslag. Het probleem was dat er aanvankelijk nog te veel haantjes werden geboren. Dat probleem is nu grotendeels opgelost”, zegt Loeven, die het exacte percentage haantjes dat nu nog wordt geboren niet weet. „De haantjes die nu nog worden geboren, wil je niet doden en moet je dus op laten groeien. Daar moet je een plek voor zoeken. Dat hebben we bij Ter Heerdt gedaan.”
Respeggt
De hennen die met de Seleggt-techniek gesekst zijn, produceren eieren onder het Respeggt-label ‘zonder kuikendoden’. Deze eieren zijn te herkennen aan het Respeggt-logo op ei en verpakking. In Duitsland en Frankrijk liggen Respeggt-eieren al in de winkels van bijvoorbeeld supermarktketens Rewe en Carrefour. Daarnaast heeft Aldi Duitsland recent aangekondigd dat al hun eieren voortaan eendagshaantjes-vrij moeten zijn.
Jumbo
In Nederland is Jumbo de eerste retailer die Respeggt-eieren in de schappen legt. Jumbo start met de vrije uitloop eieren. Later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo huismerk. De Respeggt-eieren zijn op dit moment verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten.
‘Elegante oplossing’
Bij Jumbo liggen al Respeggt-eieren van klanten van Ter Heerdt. De kuikens zijn uitgebroed in de broederij van Seleggt uit Barneveld. Leghennenhouder Evert Dijsselhof uit het Overijsselse Broekland is één van deze klanten die via Gebr. Van Beek uit Wehl (GD) zijn eieren aan Jumbo levert. Dijsselhof vindt geslachtsbepaling in het ei een elegante oplossing voor het probleem van haantjes doden. „Zodra de capaciteit het toelaat, zouden we naar mijn idee zo snel mogelijk moeten omschakelen naar deze techniek.”
Kringloop sluiten
„Het doden van haantjes ondermijnt het maatschappelijk draagvlak van onze sector”, zegt Chiel Ter Heerdt. „Het mesten van haantjes door onze eigen opfokbedrijven is een oplossing die we onze klanten al bieden. Een andere optie is geslachtsbepaling in het ei; wanneer we in een vroegtijdig stadium het geslacht weten, hoeven we de hanen niet uit te broeden en te doden. Alleen broedeieren met een hen gaan namelijk terug de broedmachine in. De eieren met hanen worden verwerkt in diervoeder. Zo sluiten we ook nog eens de kringloop.”
Chiel ter Heerdt groeide op met het doden van haantjes. „Het hoorde erbij en de bestemming van deze haantjes, dierentuinen en professionele vogelliefhebbers, was tot nu toe de beste oplossing. Maar omdat tijden veranderen en we verbetering van dierenwelzijn van groot strategisch belang vinden, hebben we gezocht naar betere oplossingen. Ik verwacht trouwens dat het doden van eendagskuikens binnenkort verleden tijd is. De ministers van Landbouw in Duitsland en Frankrijk streven naar de einddatum van 31 december 2021. Wij zijn trots op onze bijdrage en blijven werken aan een ontwikkeling die onomkeerbaar is.”