‘Na mijtenbehandeling in de stal meer plezier voor mens en dier’
Dat is de ervaring van Adriaan Hendriks. In januari 2019 kreeg hij een acute hernia en gebeurden alleen de noodzakelijke bedrijfswerkzaamheden. „Het poederen tegen de vogelmijten gebeurde ook te laat. Ik zag luizen in het systeem zitten en voelde zelf jeuk.” Gelukkig had hij geen extra uitval of productieverlies en ook de voeropname was niet gestegen. „Het was voorjaar en ik dacht wel, wat moet dat worden met de vogelmijten als de temperatuur gaat stijgen”, blikt Hendriks terug.
Familie Hendriks houdt 100.000 scharrelhennen op een volièresysteem in vier stallen. Adriaan zette jaren roofmijten in om de vogelmijten onder controle te houden. Tijdens de ronde en in de leegstand poederde Hendriks met silica om mogelijk verdere uitbraak van mijten te voorkomen.
Mijtenvallen
Via de bedrijfsadviseur van de hennenleverancier en zijn dierenarts hoorde Hendriks goede ervaringen met Exzolt, een geregistreerd diergeneesmiddel dat bij pluimvee gebruikt mag worden. „Miranda Smits, pluimveeadviseur van MSD Animal Health, in de pluimveesector ook wel de luizenmoeder genoemd, kwam bij ons uitleggen hoe zij de vogelmijt bestrijden”, lacht Hendriks.
Smits plaatste op diverse plaatsen in de stallen mijtenvallen. „De vallen hingen vooral onder de zitstok tegen de dwarsbalk. Een goede vangplek als de mijten ’s nachts volgezogen terug komen van de kippen en een veilige schuilplek zoeken”, zegt Adriaan Hendriks. Zijn indruk is dat je de mijten eerder met vallen vangt, dan dat je ze zelf ziet.
Behandeling
Er waren grote verschillen in het aantal mijten per stal. „In stal 3 werden de meeste mijten geteld. Dat het zo erg was, dat had ik niet in de gaten”, zegt Adriaan Hendriks. De beslissing om te behandelen was dan ook snel gemaakt en hij bestelde via zijn dierenarts Exzolt. Het koppel in stal 1 en 2 was op het moment van behandelen 52 weken oud, stal 3 en 4 was 57 weken. Hendriks behandelde het hele bedrijf om versleping te voorkomen en een goede start te maken. „Via de eierbanden is versleping altijd mogelijk. Dat is heel moeilijk te voorkomen”, legt de pluimveehouder uit.
Supergoed resultaat
„Het resultaat was echt verbluffend. Nog steeds; net voor kerst 2019 zijn stal 3 en 4 geladen en begin december heeft Miranda Smits nogmaals vallen geplaatst om te monitoren. In stal 3 werden nog mijten gevonden. De droogtunnel is daar het probleem. Die hebben we nog extra behandeld. Het koppel in stal 1 en 2 is nog in productie en Hendriks heeft daar geen vogelmijt meer gezien.
„Een Exzolt behandeling is afhankelijk van het hengewicht. Op ons bedrijf kostte het 19,5 eurocent per hen, best pittig, maar als je de kosten en tijd voor het poederen of andere behandelingen telt, kost dat ook geld. Wij zijn blij dat we net voor de zomer behandeld hebben; met de hogere temperaturen krijg je altijd meer vogelmijten. Die waren we nu voor”, besluit Hendriks. Zowel voor de kip als de mens is het nu fijner om in de stal te zijn. „Geen jeuk nadat je in de stal bent geweest. Voor de kip is het zonder continu jeuk te voelen ook veel plezieriger. Beter voor het dierenwelzijn”, besluit Hendriks.
Lees de volledige testimonial en de tips van Adriaan Hendriks op de site.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health