'Slechts enkele vleeskuikenbedrijven veelgebruiker'
'Externe begeleider stok achter de deur'
IKB KIP deelnemende vleeskuikenbedrijven die drie halfjaarlijkse periodes achtereen meer dan 26 dierdagdoseringen (DDDA) inzetten bij hun reguliere vleeskuikens en daardoor relatief hoog zitten qua antibioticagebruik, moeten een door Avined aangewezen externe begeleider van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in de arm nemen. De kosten voor de externe begeleiding zijn voor de vleeskuikenhouder en liggen tussen de 1.000 en 1.500 euro. IKB Kip zette enkele jaren geleden deze maatregel in. Avined bracht dit afgelopen maandag 6 april opnieuw onder de aandacht op haar website om vleeskuikenhouders hier op te wijzen.
„Veel vleeskuikenbedrijven hebben een laag antibioticagebruiken of zelfs geen gebruik. Slechts een paar bedrijven gebruiken langere tijd achter elkaar veel antibiotica”, zegt De Jonge. Hij benadrukt dat het om slechts enkele bedrijven gaat, maar wil geen exacte aantallen noemen.
Wanneer een vleeskuikenhouder één of twee half jaar periodes hoog scoort qua antibioticagebruik hoeft hij nog geen externe begeleider in de hand te nemen. „De kuikenkwaliteit kan een ronde minder zijn dan gewoonlijk. Maar stel dat je drie rondes achter elkaar veel antibiotica moet inzetten, dan zou ik me als vleeskuikenhouder toch eens achter de oren krabben en dit aankaarten bij mijn kuiken- en voerleverancier en dierenarts om samen tot oplossingen te komen”, zegt De Jonge.
‘Stok achter de deur’
„Anderhalf jaar relatief veel antibiotica in moeten zetten bij zijn vleeskuikens, wil geen enkele vleeskuikenhouder. Vleeskuikenhouders moeten de externe begeleider van de GD zien als stok achter de deur. In gesprek met dierenarts, kuiken- en voerleverancier hopen we dat er goede afspraken en oplossingen komen. Dit kan met voer te maken hebben of met de kuikenkwaliteit. Ook kunnen alle partijen tot andere oplossingen komen waardoor de gezondheid van de kuikens verbetert en het antibioticagebruik daalt. Met IKB Kip willen we het antibioticagebruik in de totale Nederlandse vleeskuikenhouderij graag nog verder verlagen. We denken dat externe begeleiding bij veelgebruikers hier aan bij kan dragen.”