Verplicht externe begeleiding voor veelgebruiker antibiotica: vleeskuikenhouder draait op voor kosten
Dat maakte Avined maandag 6 april bekend. „Er zijn nog altijd enkele bedrijven die een hoog gebruik van antibiotica hebben. Bij vleeskuikens varieert dit vaak per periode. Er zijn weinig bedrijven die gedurende langere tijd een hoog antibioticagebruik hebben De pluimveesector vindt het wel belangrijk dat juist deze bedrijven stappen zetten om het antibioticagebruik te verlagen. Daarom is in IKB KIP een aanpak verplicht met een externe begeleider voor een vleeskuikenbedrijf dat drie antibioticabeoordelingen achter elkaar in de rode categorie (hoog gebruik) terecht komt”, meldt Avined in een toelichting.
„De maatregel is niet nieuwe maar door het op onze website te zetten,brengen we het nogmaals onder de aandacht bij vleeskuikenhouders", zegt Erik de Jonge, die binnen Avined verantwoordelijk is voor het antibioticadossier. „Ook gaat het maar om enkele bedrijven", benadrukt hij.
GD verzorgt externe begeleiding
De externe begeleiding wordt door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) verzorgd. De externe begeleider heeft als doel afspraken te maken met het bedrijf om tot een reductie in het gebruik van antibiotica te komen in samenwerking met de dierenarts, de voervertegenwoordiger en de vertegenwoordiger van de leverancier van de kuikens.
De extern begeleider:
- Vraagt informatie op bij het bedrijf en analyseert de informatie.
- Zorgt ervoor dat de pluimveehouder een bijeenkomst regelt met zijn bedrijfsadviseurs.
- Begeleidt de bijeenkomst die moet leiden tot een plan om tot antibioticareductie te komen.
- Legt de afspraken vast en regelt een vervolgbezoek om de voortgang te bespreken.
- Maakt een eindverslag van de acties en de uitvoering daarvan.
Het moeten inzetten van antibiotica bij vleeskuikens is afhankelijk van tal van factoren, zoals kuikenkwaliteit, voerkwaliteit, stalklimaat, bedrijfshygiëne en management. De grote vraag is of externe begeleiding door de GD een vleeskuikenhouder en zijn dierenarts helpt en leidt tot gemiddeld genomen nog lager antibioticagebruik in de Nederlandse vleeskuikenhouderij. Ook is de vraag of het nog verder verlagen van het antibioticagebruik in de Nederlandse vleeskuikenhouderij haalbaar en wenselijk is. Zieke dieren moeten behandeld worden. Waar er individuele vleeskuikenhouders soms jaren achtereen geen antibiotica inzetten, is geen antibiotica gebruiken in de hele Nederlandse vleeskuikenhouderij onhaalbaar omdat alle omstandigheden niet altijd optimaal zijn.
Nieuwe indeling antibioticagebruik
De indeling wat betreft antibioticagebruik bij vleeskuikens is vanaf 1 januari 2020 aangescherpt, zie onderstaande tabel. Lees op de website van Avined meer hierover.
Groen | Oranje | Rood | |
Reguliere kuikens | |||
Oud | ≤17 | >17 en ≤34 | >34 |
Nieuw | ≤14 | >14 en ≤26 | >26 |
Trager groeiend | |||
Oud | ≤17 | >17 en ≤34 | >34 |
Nieuw | ≤8 | >8 en ≤15 | >15 |
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Avined