Nepluvi: Stop import pluimveevlees op korte termijn
Ondanks dat de verkoop van pluimveevlees in de retail de afgelopen periode goed is verlopen, nemen de zorgen in de pluimveevleessector enorm toe. Als gevolg van de huidige situatie rondom het COVID-19 virus is de markt totaal ontwricht. Prijzen hebben een duikvlucht genomen, de afzet is dramatisch en vrieshuizen zitten overvol. Diverse bedrijven verkopen slechts 20-30 procent van hun normale volume, ondanks de sterk gedaalde prijzen. Als dit aan blijft houden is voor vele slachterijen bestaansrecht niet meer mogelijk. Zeker niet zolang vlees uit het buitenland tegen extreem lage prijzen geëxporteerd blijft worden naar Nederland.
Effect lagere opzet
In de praktijk worden al minder kuikens opgezet maar het effect daarvan is pas over 10 weken. Dit duurt te lang en het is de vraag of het effect afdoende is.
Bijkomende zorgen van een dergelijke interventie is dat het verminderde aanbod straks aangevuld kan worden met geïmporteerd vlees dat tegen een lagere kostprijs, en met lagere standaarden, geproduceerd is. Dit dient voorkomen te worden. Nepluvi vindt de Mercosur deal met bijbehorende extra importen van pluimveevlees in de EU is in de huidige tijd niet meer te verdedigen.
Stop import
De vereniging van de pluimveeverwerkende industrie pleit voor onmiddelijke stop van de enorme hoeveelheden importen van Brazilië, Thailand en Oekraïne om het voortbestaan van de Nederlandse vleespluimveesector voorop te stellen.
Daarnaast is het van belang dat er gekeken wordt naar mogelijkheden om de binnenlandse productie tegen bepaalde prijzen “op te kopen” en hiermee het voortbestaan van bedrijven, en bijbehorende werkgelegenheid, te borgen.
Nepluvi denkt hierbij soortgelijke interventieregelingen die gebruikt zijn in 2014 toen de zuivelsector de gevolgen merkte van globale overproductie, een afname in vraag en de Russische boycot. De maatregelen die toen zijn genomen hebben de vraag gestimuleerd, het aanbod gereduceerd en het inkomen van de partijen in de sector ondersteund. Inmiddels zijn de toen opgekochte goederen voor 99% verkocht en heeft deze actie erg veel bij gedragen aan het behoud van de sector.
Interventieregeling
De interventies die in 2014 voor de zuivelsector getroffen zijn, zijn onderdeel van de interventieregelingen uit Europa. In Nederland kunnen deze interventies uitgevoerd worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Gezien de huidige omstandigheden lijkt het verstandig om deze optie te onderzoeken voor in Nederland verwerkt pluimveevlees.