Begrip en inzet voor volksgezondheid noodzakelijk
Dat zegt Jan Brok, coördinator van de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven.
Pluimveevang- en pluimvee-entbedrijven zijn onderdeel van een gezonde voedselketen. Zonder deze bedrijven is de constante aanvoer van pluimveevlees en eieren niet meer gegarandeerd, voor de Nederlandse ei- en kipverwerkers. en dus de consument/supermarkten.
Tekort
Er is nu al een tekort aan voldoende vangers. Vangbedrijven missen medewerkers die door gezondheidsproblemen en risico’s niet meer kunnen of mogen werken.
Veel grenzen en het luchtruim is gesloten waardoor buitenlandse medewerkers niet kunnen komen. Door toename in de vraag naar pluimveevlees en vervroegd slachten van moederdieren, nemen de werkaanvragen toe, waardoor personeelstekort verder toeneemt.
Bewustwording
„De COVID-19 richtlijnen gelden natuurlijk ook bij het vangen en laden van pluimvee. We moeten als gezamenlijke ketenpartijen, de pluimveehouders, servicebedrijven en afnemende partijen de gezondheid van het personeel en de volksgezondheid voorop stellen", zegt Jan Brok.
De 1,5 meter afstand op elk moment vereist. In de praktijk betekent dat personeel met maximaal 3 personen per auto of busje komt of minder mensen in grotere bussen. De exra kosten worden doorberekend aan de opdrachtgevers.
Voorbereidingen op pluimveebedrijf
„Denk niet na over maatregelen als het laden voor de deur staat maar begin op tijd met de voorbereidingen en maak afspraken met het servicebedrijf", adviseert Brok. Aanpassingen zijn bijvoorbeeld:
- Werken in shifts en schafttijden spreiden
- In omkleedruimtes en kantines maximaal aantal personen bepalen met inachtneming van 1,5 meter afstand
- Ruimtes en contactplekken vaker schoonmaken
- Gebruik zoveel mogelijk wegwerpmaterialen; koffiebekers, blikjes, papieren handdoeken etc.
„Niet werken volgens de coronaregels kan bedrijfssluiting tot gevolg hebben. Dit moeten we samen met zijn allen zien te voorkomen", zegt Jan Brok. Hij heeft alle NVPSB leden gesproken en die hebben verschillende ervaringen op de pluimveebedrijven. „Volksgezondheid is het allerbelangrijkste in deze. Pluimveehouders ben creatief, overleg en bereid je voor. Dat is in deze tijd ontzettend belangrijk", besluit Brok.