Druk op uitladers neemt toe: slachterijen pleiten voor lagere opzet
Een aantal Vlaamse slachterijen adviseerden vleeskuikenhouders vorige week om de kuikens de huidige ronde drie dagen langer aan te houden. Al moet erop toegezien worden dat de maximale bezettingsdichtheid van 42 kilogram per meter niet worden overschreden. Dit kon een flinke prijsval in Vlaanderen niet voorkomen. Deinze daalde woensdag 1 april met 10 cent naar 0,78 cent per kilo. De ABC-prijs daalde donderdag 2 april echter slechts met 2 cent naar 0,84 cent per kilo.
‘Opzet 25 procent reduceren in Vlaanderen’
„Bijna over de hele keten is men voorstander om de opzet met 25 procent te reduceren”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond. „Een advies dat pas ten vroegste binnen 9 tot 10 weken effect heeft. Ingrijpend, maar essentieel om deze crisis het hoofd te bieden. Er mag bovendien niet vergeten worden dat we binnen tien weken al te maken kunnen hebben met zomerse temperaturen en dat er bovendien weken van vier werkdagen aankomen door Pasen en andere feestdagen. Preventief handelen is hier de boodschap. Bovendien mogen we niet vergeten dat de dreiging van H5N8 – met opnieuw een nieuw geval in Duitsland – ons nog steeds zuur kan opbreken met een zelfvoorzieningsgraad van 241 procent”, zegt Coulier op de Vlaamse tegen
pluimveenieuwswebsite Pluimvee.be.
Nederlandse slachterijen zijn ook voorstander om tijdelijk de opzet van reguliere vleeskuikens te verlagen vanwege de fors lagere vraag naar kip. „De opzet van vleeskuikens met 25 procent verlagen heeft ook mijn voorkeur. Ik hoop dat de vraag naar kip over tien weken zo groot is dat er een tekort is en we de uitbetalingsprijzen aan vleeskuikenhouders weer kunnen verhogen", zegt de eigenaar van een andere Nederlandse slachterij. „Onze afzet van kip is binnen twee weken 80 tot 90 procent gedaald. En dat wat er verkocht wordt gaat voor lagere prijzen weg."
Vraaguitval grilkip
Door de coronacrisis zijn de restaurants in Nederland sinds maandag 16 maart dicht. In Duitsland zijn de restaurants nog wel tot 15.00 uur open. Daarna sluiten ze om te voorkomen dat het te druk wordt. In Duitsland staan normaal veel grilauto’s, maar die staan er nu nauwelijks meer, geven slachterijen als oorzaken van de fors lagere vraag aan. „In winkelstraten is het vaak ook uitgestorven waardoor slagers veel minder grilkip verkopen. Enkele slagers hebben al niet eens meer een gril buiten staan. Door deze onvoorziene omstandigheden is onze afzet van grilkip in twee weken 70 procent gedaald”, zegt de slachterij-eigenaar. Een lichtpuntje zijn de marktkramen met kip in Nederland. „De marktkramen met kip in Nederland, lopen heel goed, tot 100 procent omzetstijging.”
De slachterij-eigenaar schat in dat de kipverkoop van supermarkten de afgelopen weken met 10 tot 15 procent is toegenomen. Maar dat de totale kipconsumptie in Nederland, Duitsland, Engeland en België de afgelopen weken is afgenomen. „De kipconsumptie in (kip)restaurants en in grilauto’s is voor een groot deel weggevallen. Daarnaast is de afname van slagers veel lager.”
‘Samen oplossen’
De slachterij kiest ervoor om kip van uitladers de komende tijd in te vriezen. Kip aanbieden voor dumpprijzen ziet hij niet zitten. Hij hoopt dat de situatie niet te lang duurt omdat dit een flinke druk geeft op zijn liquiditeitspositie. „Ik moet mijn vleeskuikenhouders gewoon betalen, terwijl er veel minder geld binnenkomt omdat onze afzet fors lager is. Zo’n situatie moet niet te lang duren.”
De slachterij-eigenaar noemt het een probleem van de hele keten en vindt dat alle ketenspelers bij moeten dragen aan oplossingen. „We zagen de weggevallen afzetmarkt niet aankomen. Niemand had dit voorzien.” Hij hoopt dat collega-slachterijen en uitsnijderijen er ook niet voor kiezen om kipproducten voor dumpprijzen aan te bieden.
„We hebben in Nederland een goed georganiseerde vleeskuikenketen opgebouwd. De marges zijn echter niet heel hoog. Voor lagere uitbetalingsprijzen is geen ruimte. Opfokkers, vleeskuikenouderdierenhouders, broederijen en vleeskuikenhouders hebben de huidige prijzen nodig om voort te kunnen bestaan.” Tijdelijk minder vleeskuikens opzetten en de overgebleven broedeieren exporteren vindt hij de beste oplossing die de Nederlandse vleeskuikensector volgens hem het minst kost. „Vleeskuikenhouders zetten iedere zeven of acht weken kuikens op. Dankzij die korte cyclus kunnen ze snel opschalen. Binnen tien weken kan de productie weer op het normale niveau zitten.”
Lees in vakblad Pluimveeweb van april een uitgebreid marktverhaal over de huidige vleeskuikenmarkt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.