Eendenopzet minimaal acht weken stil vanwege coronacrisis
'Afzet eendenvlees naar restaurants, foodservice en export ligt nagenoeg stil'
Ketenregisseur en eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo (GD) besloot deze week vanaf aanstaande maandag 30 maart geen eendenkuikens meer op te zetten. Dat liet de integratie alle ruim 50 Nederlandse eendenhouders deze week weten.
„Eendenvlees in Nederlandse supermarkten komt uit Frankrijk. In Nederland geproduceerd eendenvlees gaat vooral naar restaurants, foodservice voor onder meer de horeca en op export. Restaurants zijn door de coronamaatregelen gesloten. Bovendien ligt de export ook nagenoeg stil waardoor we vrijwel al het eendenvlees moeten invriezen”, zegt directeur Erwout van Wolfswinkel, die de aanvoer van eenden regelt.
„Deze week zijn nog eenden opgezet. Dus slachten we de komende zes weken nog gewoon door. Door vanaf volgende week geen eendenkuikens meer op te zetten, voorkomen we dat we nog meer eendenvlees moeten invriezen en straks wellicht met verlies moeten verkopen.” De integratie keek naar verschillende scenario’s en vond dit de beste oplossing.
Rigoureus
De maatregel is heel rigoureus beaamt Van Wolfswinkel. Zo moeten ook koppels moederdieren vervroegd naar de slacht en heeft slachterijpersoneel straks acht weken geen werk. Een nadeel is ook dat de slachterij haar klanten over zeven weken een periode lang geen vers eendenvlees meer kan aanbieden.
„Hoe lang dit duurt, hangt ervan af hoe de coronacrisis zich ontwikkeld. Wij zetten acht weken geen kuikens op. In de tussentijd bepalen we of we die periode moeten verlengen. Uiteindelijk moet de afzet van eendenvlees weer op gang komen.”
Overleg met LNV
De eendensector is in gesprek met het ministerie van Landbouw over financiële steun voor de sector om de crisis door te komen. De Europese Unie beraadt zich momenteel ook of ze getroffen landbouwsectoren, zoals de eendenhouderij gaat steunen. Van Wolfswinkel hoopt op financiële steun. „We zijn buiten onze schuld om slachtoffer van de coronacrisis. Gelukkig praten we met de juiste mensen binnen het ministerie van LNV die alle begrip hebben voor onze situatie.”
Nederland telt 45 vleeseendenhouders, 10 opfok of vermeerderingsbedrijven voor eenden, 3 eendenbroederijen. De enige slachterij Tomassen Duck-To is ketenregisseur. „Een voordeel van een kleine, sterk geïntegreerde sector is dat we snel besluiten kunnen nemen omdat we binnen twee uur iedereen kunnen bereiken. In andere sectoren gaat het over meer schijven, waardoor die sectoren minder snel kunnen schakelen”, zegt Van Wolfswinkel.