Europeanen moeten minder vlees en meer algen en insecten eten
Dat staat in de Farm to Fork-strategie (F2F) van de Europese Commissie, die eind maart wordt gepresenteerd. In de strategie staan nieuwe ingrijpende voorstellen voor de Europese landbouw. Nieuwsagentschap Euractiv, dat de documenten van de Commissie heeft kunnen inkijken, maakte de plannen bekend. De actie van de Europese Commissie is onderdeel van de Green Deal en moet de Europese landbouw duurzamer maken en een nieuw geïntegreerd voedselbeleid invoeren.
Minder kunstmest en antibiotica
In de voorstellen staan ook: een forse vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en van kunstmest, een daling van het gebruik van anti-microbiële stoffen, zoals antibiotica voor vee en een drastische uitbreiding van het areaal voor de biologische landbouw. De biologische sector zal daarvoor meer subsidies krijgen.
Een ander voorstel betreft de verkleining van de ecologische voetafdruk van de veehouderij. Door de promotie van een generatie nieuwe voedingssupplementen wil de Commissie de watervervuiling en methaanuitstoot inperken. Om het streefcijfer voor de vermindering van bestrijdingsmiddelen te halen, overweegt de Commissie om een nieuw wetsvoorstel in te dienen om de uitvoering van de geïntegreerde gewasbescherming (IPM) te verbeteren. Ook duurzame praktijken, zoals precisielandbouw, agro-ecologie en agro-bosbouw moeten volgens de Commissie een bredere toepassing krijgen en zullen financieel worden ondersteund.
Voedingswaarde en herkomst
Om consumenten in staat te stellen om duurzame voedselkeuzes te maken, bereidt de Commissie wetsvoorstellen voor om de voedingswaarde op etiketten op de voorkant van verpakkingen te harmoniseren. In het nieuwe voorstel voor voedseletikettering wordt ook de voedingswaarde opgenomen om gezondheidsclaims voor voeding met een hoog vet-, suiker- en/of zoutgehalte te beperken. De oorsprong van bepaalde voedingsmiddelen zal verplicht vermeld moeten worden.
Eiwittransitie
De Commissie wil tenslotte een zogeheten 'eiwittransitie' om mensen meer plantaardig te laten eten. Doel is de kans op levensbedreigende ziektes zoals kanker en de milieu-impact te verminderen. De Commissie wil die transitie ondersteunen door de productie van duurzame eiwitbronnen, zoals algen of insecten, te stimuleren.
Tekst: Jan Schils
Beeld: needpix