Column: Salmonella bij vogelvrije vermeerderaars
De NVWA is gezwicht voor de druk van de Europese Commissie omdat de hertest die tot dusverre werd uitgevoerd na een eerste positieve uitslag, in strijd zou zijn met de Europese regelgeving daar deze alleen in uitzonderlijke gevallen zou mogen worden gedaan. Met als gevolg het dreigement dat de cofinanciering voor de SNCP (Nationale Salmonella Controle en Bestrijdingsplan) gestopt zou worden. Deze cofinanciering zou voor dit jaar 2.4 miljoen zijn waarvan 400.000 voor de bestrijding op besmette vermeerderingsbedrijven. Waar praten we over, het is peanuts vergeleken met de 1 miljoen die het kabinet per week kwijt is aan boetes omdat asielprocedures te traag verlopen. Een bedrag dat kan oplopen richting de 50 miljoen.
Het moet niet gekker worden en daarom behoud ik mij hier het recht voor om appels met peren te vergelijken. Ik heb niets tegen asielzoekers maar los van het feit welke rechten ze hier toch al krijgen, krijgen ze ook nog het recht om als de procedure wat vertraging oploopt naar de rechter te stappen en er boetes in de vorm van dwangsommen worden op gelegd nog los van het feit of ze überhaupt wel asiel krijgen. Geld dat met bakken over de balk gegooid wordt omdat het gewoon een puinhoop is bij de immigratiedienst. En wat doen Schouten en de NVWA? Die lopen als een schoothondje achter de Europese Commissie aan vanwege het dreigement van mislopen van de cofinanciering van het SNCP.
Naar de bekende weg
Bij de monitoring door overschoentjes en een positieve uitslag kan niet vastgesteld worden of dit was ontstaan door een muis, een bloedluis en of het één kip betreft of vijftig kippen. Met deze inconsistente situatie in het achterhoofd ben ik als vermeerderaar eens opzoek gegaan naar enige garantie/zekerheid bij toeleveringsbedrijven als het gaat om 'salmonella vrij' status. Dan praat ik over status van afleveren na opfok, hennentransport, voerleverancier inclusief strooigraan, mogelijke risicofase bij bijplaatsen van hanen, en dan loop je tegen terughoudendheid aan. Ik vroeg eigenlijk naar de bekende weg en had ook niet anders verwacht maar wilde het alleen nog een keer in beeld gebracht hebben. Dus met andere woorden, door de mogelijkheid van de hertest niet meer af te wachten, zijn wij vermeerderaars vogelvrij verklaard en in een extreem idiote situatie beland.
Zeker met als voorbeeld het recent geruimde bedrijf waar maar liefst na meerdere hertesten met negatieve uitslagen alsnog het koppel geruimd werd. Zolang de eerste monitoring door middel van overschoentjes wordt vastgesteld waaruit zo weinig concrete conclusies getrokken kunnen worden, zijn bij al deze uitslagen gerede twijfel over de juistheid van de uitslag. Er is volgens mij alle reden en ook de mogelijkheid van hertest van waaruit daarna dan ook echt besluiten genomen kunnen worden gebaseerd op feiten zonder twijfel. Die mogelijkheid is er en had in eerste instantie de NVWA maar ook de voorzieningenrechter hier gebruik van kunnen maken, in ieder geval tot er meer duidelijkheid is na toetsing van alle bezwaren en worden niet koppels naar alle waarschijnlijkheid volledig gezonde dieren geruimd. Maar de wil of het lef was er niet om aan te tonen dat dit systeem onbetrouwbaar is en dat alleen om die cofinanciering te redden?
Enig gezond verstand
Waar zijn nu de zogenaamde dierenvrienden, ze hebben op allerlei manieren geprobeerd ons aan de schandpaal te zetten maar ik heb er nu nog niet één gehoord over deze idiote slachting. Als een koppel werkelijk besmet is en de voedselveiligheid in het geding is, moet er iets gebeuren. Als dan de dierenactivisten het niet gaan doen, moeten we misschien zelf maar bij ons zelf of onze collega’s voor de poort gaan liggen tot enig gezond verstand weer de overhand krijgt.