Saldo vleeskuikens hoger dankzij gedaalde voerkosten
Dat meldt Agrimatie van Wageningen Economic Research deze week. Vergeleken met januari vorig jaar is de contractprijs bijna 3 procent lager, waardoor de opbrengsten 3.700 euro lager uitkwamen voor het standaardbedrijf. Aan de dalende trend in de tweede helft van vorig jaar kwam in januari een einde. Die prijsdruk vorig jaar kwam door invoerconcurrentie. Vooral aanbieders uit Polen en Oekraïne zorgen voor veel aanbod met lage prijzen tot gevolg. Borstkappen met vleugel konden heffingsvrij worden ingevoerd waarna ze versneden werden tot kipfilet. De invoer van kipfilet is niet heffingsvrij. Met het oog daarop heeft de EU eind vorig jaar een nieuw en hoger heffingsvrij quotum voor kipfilet (met of zonder bot) uit Oekraïne afgesproken. Daarmee is een einde gemaakt aan de heffingsvrije invoer van borstkappen met vleugel.
De kuikenmarkt verbeterde nadat in december de aanvoer van filet uit Oekraïne daalde omdat het quotum geheel was gevuld. Sinds half januari mocht Oekraïne tijdelijk geen kip exporteren naar de EU als gevolg van vogelgriepuitbraken daar. Ook in Polen is vogelgriep op verschillende kalkoenenbedrijven uitgebroken. Als Polen daardoor niet meer naar derde landen mag exporteren, wordt het Poolse pluimveevlees mogelijk op de interne EU-markt afgezet.
Voerkosten 7 procent lager
De voerkosten zijn in januari 7 procent lager dan dezelfde maand vorig jaar. In de loop van 2019 daalden de voerprijzen tot het dieptepunt in oktober, waarna een stijging optrad door hogere prijzen van veevoergrondstoffen.
In januari steeg het voortschrijdende jaarsaldo licht tot bijna 280.000 euro. Dat ligt nog wel 22.000 euro onder het langjarig gemiddelde van dit saldo. Kijk voor meer informatie, staafdiagrammen en grafieken op de website Agrimatie van Wageningen Economic Research.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research